• home
 • video
 • pas verschenen

  Courtois: "De backs van de Rode Duivels spelen te vaak te hoog"

  Thibaut Courtois.

  0 / 0
  Thibaut Courtois neemt nooit een blad voor de mond. In een interview met Peter Vandenbempt beantwoordt de doelman van de nationale ploeg honderduit vragen over de tactiek en winnaarsmentaliteit bij de Rode Duivels.

  "Onze routine en instinct zitten in het clubvoetbal"

  In november speelde België 3-3 gelijk tegen Mexico. Na die oefeninterland klaagde Kevin De Bruyne aan dat het tactisch beter moet bij de Rode Duivels. Thibaut Courtois: "Ik ging akkoord met wat Kevin toen zei. Je moet sterk staan om dat te kunnen en durven zeggen, want zodra je zelf een slechte match speelt, krijg je die woorden terug in je gezicht."

  "Wat ik zelf denk? Ik denk dat we een ploeg hebben die ver kan geraken als alles goed zit. Het probleem is dat onze routine en instinct bij het clubvoetbal zitten. De automatismen moeten er bij de nationale ploeg ingeslepen worden. Dat is niet makkelijk, omdat je weinig tijd hebt bij de nationale ploeg. Maar in mei, zodra de laatste voorbereiding op het WK van start gaat, heb je die tijd wél." 

  Hier en daar worden hardop vragen gesteld bij het 3-4-3-systeem. Courtois: "Ik denk niet dat het een slecht systeem is, want de jongens spelen er graag in. Maar onze tegenstanders analyseren ons en de verrassing is er dus soms wat af. Daar moeten wij oplossingen voor vinden."

  "Ons systeem is op zich niet te offensief. Alles hangt ervan af hoe offensief je backs spelen. Ik denk dat onze backs te vaak veel te hoog spelen en we daardoor soms maar 2 of 3 verdedigers overhouden."

  "Als je dan op een tegenaanval botst, loop je helemaal uit positie. Zo hebben we te veel goals geslikt waarbij we ons in onze rug lieten pakken of scoorde de tegenstander uit een voorzet waarbij één van de backs net te laat was om de zaak af te sluiten. Dat was in Griekenland en Bosnië het geval."

  "Ik maak me geen zorgen over onze verdediging"

  Op papier beschikt Roberto Martinez over een superverdediging. Daar is één belangrijke voorwaarde aan gekoppeld: de topverdedigers moeten topfit zijn. Dat is niet altijd het geval.

  Courtois: "Blessures horen bij het voetbal. Als iedereen fit is, hebben we een fantastische defensie. Maar als er in één klap 2 of 3 van die topverdedigers uitvallen, zijn er niet veel back-ups van hetzelfde niveau. We zijn per slot van rekening maar een klein land." 

  "We hebben tegen Mexico misschien iets te veel goals geslikt, maar we hebben toen ook veel gewisseld, met verschillende jongens achterin. Ik maak me geen zorgen. In juni - als iedereen fit is - zullen de bekende jongens wel spelen. Zij kennen elkaar door en door."

  Wat is voor Courtois de ideale verdediging? "Als ze allemaal fit zijn, is het pure luxe. Gelukkig ben ik de trainer niet om die keuze te maken (lacht)."

  "Italië heeft voorsprong op ons qua grinta en strijdlust"

  De winnaarsmentaliteit dan. Die bleek in het recente verleden niet bij elke Rode Duivel even groot. Heeft de nationale ploeg daar de voorbije maanden stappen in gezet?

  "Goeie vraag. Ik denk dat iedereen in onze groep wil winnen. Dat is duidelijk. Maar er is een verschil tussen willen winnen en ook echt die mentaliteit hebben. Andere landen, zoals Italië, hebben op dat vlak een voorsprong op ons. Hun grinta, emotie en strijdlust hebben wij op bepaalde momenten - zoals tegen Wales op het EK - gemist."

  "We willen het soms te mooi doen en niet op de vuile manier. Maar dat is niet iets dat je kunt leren. Het is iets dat je hebt of niet hebt. Daarom moeten we elkaar pushen. Iedereen gelooft in zijn kwaliteiten en heeft ambitie, maar misschien zijn we soms nog te nederig."

  "We moeten oogsten in Rusland"

  Het is een dunne lijn tussen te nederig en te ambitieus zijn, beseft Courtois. "We moeten het ook echt durven te zeggen dat we ambitieus zijn. Anderzijds word je in België heel snel afgestraft als je zegt: wij kunnen het WK winnen. "Wat zegt die nu?", krijg je al snel als antwoord. Dan vinden ze je té ambitieus."

  "Wel, ik vind dat we de kwaliteiten hebben om wereldkampioen te worden. Iedereen zit op de ideale leeftijd. We moeten oogsten. Dit WK is het moment. Daar moeten we dus ook met vertrouwen naartoe gaan."

  "Je mag geen mensen afschieten als je wat ambitie hebt en toont. Het spijtige is dat als je dan eens een minder moment hebt, dat ze je dan meteen met de grond gelijk maken. Daar moet je mee opletten, vind ik."

  Het volledige interview van Peter Vandenbempt met Thibaut Courtois: