Ga naar de inhoud

meest recent

UCI zet röntgenapparaat in om fietsen op motortjes te controleren

 wo 21 maart 2018 19:07
De fietsen worden in een kar ingeladen voor de controle.
De Internationale Wielerunie UCI heeft een nieuw wapen in de strijd tegen de mechanische fraude. Met een mobiel röntgenapparaat kunnen ze verdachte renners extra controleren.

Komend weekend zal de UCI voor het eerst zijn nieuwe machine kunnen inzetten om te controleren op motortjes. De verdachte fietsen worden in een soort mobiele kamer met X-stralen gescand. Dit systeem zou doeltreffender moeten zijn dan het huidige met de tablets.

"We hebben de voorbije 3 maanden hard gewerkt aan deze oplossing", zegt ex-renner Jean-Christophe Péraud, die de afdeling tegen de mechanische fraude leidt. "We kunnen de fietsen nu lezen als een open boek, zonder dat we die helemaal uit elkaar hoeven te halen."

Voorlopig heeft de UCI maar één machine, die gebruikt zal worden in de grootste koersen, mogelijk dit weekend al in de E3 of Gent-Wevelgem. "We zullen deze technologie op 5 continenten en in 18 landen kunnen inzetten. Dat betekent ongeveer 50% van de WorldTour-kalender."

Van Damme: "Probleem is overroepen"

UCI-voorzitter David Lappartient is blij met zijn paradepaardje. "Overal waar ik kom op wedstrijden vragen ze mij: zijn er nu motortjes of niet? Ik wil morgen kunnen zeggen: bravo, er zijn geen motortjes in de koers."

"De geloofwaardigheid van de sport staat op het spel. Miljoenen mensen die de koers volgen, moeten overtuigd zijn dat er met gelijke wapens gestreden wordt."

"Ik ben ervan overtuigd dat het probleem van de motortjes zwaar overroepen is", zegt de Belgische bondsvoorzitter Tom Van Damme. "Ik denk dat het grootste deel zo niet het ganse peloton het risico niet meer durft te nemen. Het kan wel werken als een stok achter de deur."