Ga naar de inhoud

meest recent

"Ik dronk 13 liter water per dag. Meer dan een koe"

 di 20 maart 2018 15:35
Freddy Maertens: "Het stond in de vrouwenbladen."
Oud-wielrenner Freddy Maertens heeft tegen een waterverslaving moeten vechten. "Je kunt eraan sterven", getuigt de tweevoudige wereldkampioen in het Canvasprogramma De Kleedkamer.

"Deed het te extreem"

Enkele jaren geleden sukkelde Freddy Maertens met een aparte verslaving: een waterverslaving. "Ik woog een beetje te veel en in de vrouwenbladen stond dat je water moest drinken om af te vallen", begint hij zijn verhaal in De Kleedkamer.

"Ik deed het een beetje te extreem. Ik deed niks anders dan water drinken. Ik dronk meer dan 13 liter per dag, meer dan een koe."

"Toen mijn nieren blokkeerden, ben ik naar het ziekenhuis gegaan. Ik kon ook niet meer denken. Het was kantje boord. Je kunt eraan sterven."

"Anders smeet ze hem buiten"

In de eerste wieleraflevering van De Kleedkamer blikte Freddy Maertens terug op 1981. Na een inzinking in 1979 leek hij afgeschreven voor het topwielrennen. Pech leek de wereldkampioen van 1976 te blijven achtervolgen. Ploegleider Lomme Driessens haalde hem uit het slop.

"Ik mocht mee naar de Tour dankzij Maria, de vrouw van Lomme. Anders smeet ze hem buiten. Echt waar", herinnert Maertens zich. "Ik was daar kind aan huis."

Het zou de ploeg geen windeieren leggen. Maertens won in de Tour van 1981 5 ritten én de groene trui. Na de Ronde van Frankrijk kroonde hij zich in Praag een tweede keer tot wereldkampioen.

Bekijk de hele aflevering van De kleedkamer op vrtnu.be