• home
 • video
 • pas verschenen

  Wereldrugbybond onderzoekt controversiële Roemeense ref in België-Spanje

  Spanje verloor in België met een Roemeense ref, waardoor Roemenië naar het WK gaat.

  De Wereldrugbybond heeft een onderzoek geopend naar de aanstelling van een Roemeense ref voor de cruciale Europese WK-qualifier tussen België en Spanje. Bij winst mocht Spanje naar het WK, maar Spanje verloor gisteren met 18-10, zodat Roemenië naar het WK gaat.

  De Spaanse spelers wilden gisteren het vel van de Roemeense spelleider, Vlad Iordaschescu, die het veld in Brussel onder begeleiding van veiligheidspersoneel moest verlaten. Ook de twee assistent-scheidsrechters waren Roemeen.

  Onder hun leiding verloor het sterker geachte Spanje van de Zwarte Duivels met 18-10. Alle Belgische punten kwamen er na penalty's. Had Spanje gewonnen, dan was het tweede geëindigd in de Europese kwalificatiegroep, goed voor een WK-ticket. Georgië was als onbetwiste eerste al zeker van het WK.

  Roemenië pakte nu het tweede WK-ticket, Spanje speelt in een Europese barrage tegen Portugal.

  De wereldbond, die de officials voor de Europese kwalificatieduels niet aanduidt, stelt dat het "in contact staat met de Europese bond om de context van de match tussen België en Spanje te begrijpen".

  Spaanse bond dient klacht in

  De Spaanse rugbybond heeft laten verstaan dat het een klacht zal indienen bij toernooi-organisator Rugby Europe over de scheidsrechters. De bond wil dat de beelden van de wedstrijd geanalyseerd worden om na te gaan of de beslissingen "bewust partijdig waren om Roemenië te favoriseren".

  De Spaanse bond had vooraf gevraagd om de 3 Roemeense officials voor de match tegen België te vervangen. De Europese bond wou daar niet op ingaan, omdat de aanstellingen al weken bekend waren. De topman van de Europese rugbybond is... een Roemeen.

  De Europese bond wacht op een matchverslag van de supervisor van België-Spanje en belooft "een ruim deel van een toernooimeeting van vrijdag te wijden aan een gedetailleerde analyse van de bewuste match".