• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Nikiforov kaapt judozilver weg op grandslamtoernooi in Jekaterinburg

  Nikiforov (archief) klopte in de halve finale de nummer 2 van de wereld.

  Toma Nikiforov is tweede geworden in de klasse tot 100 kg op het grandslamtoernooi in Jekaterinburg (Rus). Alleen de Rus Nijaz Iljasov, 20e van de wereld, was te sterk voor onze nummer 10. In de halve finale klopte de Belg met de Nederlander Michael Korrel de nummer 2.

  Nikiforov aast al langer op een eerste eindzege in een grandslam. Hij won al 3 keer brons en pakte in oktober in Abu Dhabi ook zilver.

  De 25-jarige Belg legde een mooi parcours af in Rusland: achtereenvolgens de Mongool Lkhagvasuren (IFJ-45) en de Let Borodavko (IFJ-25) moesten er met ippon aan geloven. In de halve finale versloeg hij in een burenduel de Nederlander Korrel (IJF-2) met waza-ari.

  In de finale tegen de nummer 20 van de wereld droomde Nikiforov van zijn eerste grandslamtitel, maar na 3 minuten keek hij tegen een ippon aan.

  Die eerste toptitel blijft dus uit: op het WK 2017 in de open klasse pakte hij zilver van topfavoriet Riner, op het WK 2017 in de -100 kg haalde hij brons. Op de EK's verzamelde hij al zilver (in 2016) en brons (2015).