• home
 • video
 • pas verschenen

  Analisten geloven in Vandoorne: "Top 3 moet een doel worden dit jaar"

  Krijgen Vandoorne en Alonso dit jaar meer reden tot vieren?

  De Formule 1-rijders draaiden deze week in Barcelona opnieuw testrondjes ter voorbereiding van het nieuwe seizoen. Ook Stoffel Vandoorne was op de afspraak en liet zich opmerken met enkele hoopgevende tijden. Kan de jonge Belg in zijn 2e F1-seizoen profiteren van zijn nieuwe McLaren-Renault? Sporza vroeg het aan enkele Formule 1-specialisten.

  "Vandoorne is een supertalent"

  Channel 4-commentator Ben Edwards: “Vandoorne is een toprijder. Ik ben zeer onder de indruk van zijn laatste helft van vorig seizoen. Ik kijk er echt naar uit hoe hij het er dit jaar zal vanaf brengen.”

  Canal+-commentator Julien Febreau: "Vandoorne is een zeer groot talent. Het is iemand die al schitterend gepresteerd heeft in zijn voorgaande carrière. In het karting-circuit beschikte hij al over enkele belangrijke karaktertrekken die nodig zijn in de Formule 1-wereld, zoals kalmte en voortdurende reflectie. Hij is iemand die zich niet opjaagt en de situatie altijd goed beoordeelt, zelfs in het heetst van de strijd.”

  Ziggo-commentator Olaf Mol: “Vandoorne is supergetalenteerd, maar zit nog te veel in zijn schulp. Ik mis wel nog een beetje het plezier in zijn rijden. Ik denk dat hij af en toe meer 'het jongetje' moet zijn: niet te veel denken en gewoon doen. Je bent natuurlijk heel afhankelijk van je auto, maar Vandoorne behoort in mijn opzicht wel bij de 6 beste rijders."

  "Zijn mentale veerkracht is de sleutel tot succes"

  Vandoorne heeft geen al te beste herinneringen aan zijn eerste seizoen als Formule 1-rijder. De Belg kreeg maar al te vaak af te rekenen met vervelende motorproblemen.

  Ben Edwards: “Hij spartelde zich doorheen een moeilijke periode met tal van technische problemen. Daardoor geraakte hij maar moeilijk in zijn juiste ritme, maar Vandoorne herpakte zich volledig. Hij ging er altijd weer tegen aan en vocht voor wat hij waard was. Die mentale veerkracht is de sleutel tot succes, ik ben er zeker van dat hij het vermogen heeft om het te maken.”

  Julien Febreau: “Toen zijn auto niet altijd naar behoren werkte, bracht dat veel moeilijkheden met zich mee. Vorig jaar was de situatie bij McLaren ingewikkeld en frustrerend, maar Vandoorne heeft zich nooit geërgerd. Zijn talent, zijn reflectie en zijn kalmte zullen hem helpen om mooie dingen te laten zien.”

  "Vandoorne mag zich niet op de achtergrond laten verzeilen"

  Vandoorne heeft met tweevoudig kampioen Alonso een uitstekende mentor aan zijn zijde bij McLaren. Maar slaagt het Britse team er ook in de aanslepende motorproblemen dit jaar te beperken?

  Ben Edwards: “De testen van McLaren liepen niet altijd op wieltjes deze week. Toch zou ik ze zeker niet afschrijven op dit moment. Het zal niet altijd even vlot verlopen bij McLaren, maar ze zullen er zich altijd wel een weg doorheen vechten. Op dit moment is het moeilijk om in te schatten waar ze zullen eindigen dit seizoen. Alonso en Vandoorne vormen alleszins een mooie line-up.”

  Julien Febreau: “Alonso is een uitstekende piloot, maar ook iemand die geschikt is om al de energie van het team naar zich toe te zuigen. Vandoorne moet zich daarop voorbereiden en zich niet op de achtergrond laten verzeilen. Met de nieuwe Renault-motor kan hij zich alleszins in de kijker rijden op de piste.”

  Olaf Mol: “McLaren heeft nu een motor die vorig jaar heeft bewezen wedstrijden te winnen en zich af en toe zelfs in de top 3 wist te kwalificeren. Nu is het aan Vandoorne om het beste uit zichzelf te halen.”

  "Vergelijkbare trekjes met Alain Prost"

  Vandoorne wordt in zijn nog maar prille carrière nu al vergeleken met oud-rijder Alain Prost (McLaren-Honda). Maar komt de opvallende vergelijking met de viervoudige wereldkampioen niet te vroeg?

  Ben Edwards: “We hebben Prost gedurende zijn volledige carrière met grote ogen gevolgd. Hij werd niet zomaar 4 keer wereldkampioen. Er is net als bij Prost een soort van bedachtzaamheid bij Vandoorne, maar hij straalt ook dezelfde soort ijzeren kracht uit. Al  zou ik die vergelijking nu nog niet maken, daarvoor is het nog een beetje te vroeg.”

  Julien Febreau: “Prost was ook een kalm persoon, die veel nadacht over de geschikte analyse, meer dan op pure intuïtie. Het is net als Vandoorne ook iemand die de situatie goed kan inschatten, kalm kan blijven. Ik wens hem alleszins net hetzelfde palmares toe.”

  "Top 3 moet een doel worden dit jaar"

  Vorig seizoen kon Vandoorne 13 WK-punten bijeensprokkelen. In Malesië en Singapore finishte de Belg als 7e, in Hongarije liet hij een 10e plaats optekenen. Mag Vandoorne dit jaar hopen op meer?

  Ben Edwards: “In sommige races kan Vandoorne zeker op het podium eindigen. Alonso en Vandoorne zijn beide coureurs die hun kansen met beide handen zullen grijpen. Ze zullen er staan wanneer het telt. De manier waarop Vandoorne racet en rijders kan inhalen zegt genoeg.”

  Julien Febreau: "“Met een betere wagen zou hij dit jaar normaal gezien nog betere resultaten op tafel moeten kunnen leggen. Hij kent ondertussen de circuits en zijn teamgenoot Fernando Alonso."

  Olaf Mol: “In 2018 denk ik dat Vandoorne alleszins nog meer punten zal halen, nog meer van Alonso zal leren en er nog dichter bij zal eindigen. Ik hoop dat hij nog handiger wordt in wedstrijden en nog meer plezier krijgt in wat hij doet. Dan kan hij niet anders dan dit jaar voor het eerst op het podium eindigen. Top 3 moet een doel worden dit jaar.”

  "Als je wereldkampioen wil worden, heb je de beste wagen nodig"

  McLaren-baas Zak Brown verkondigde onlangs dat Vandoorne tot het kransje van toekomstige wereldkampioen-kandidaten behoort. De experts wikken en wegen. 

  Ben Edwards: “Het is belangrijk in de gaten te houden hoe een rijder evolueert. Dat bepaalt grotendeels of hij ooit kans maakt om zich tot wereldkampioen te kronen. Vandoorne is alleszins een veelbelovend talent, net als Max Verstappen. Hopelijk zien we beiden met elkaar concurreren in de toekomst.”

  Julien Febreau: “Ik ben niet helderziend. Vandoorne is nog jong en beschikt over veel talent. Hij is kalm, kan de juiste analyses maken, maar heeft wel de best mogelijke auto nodig. Dat geldt voor de allergrootste rijders. Als je vandaag geen Mercedes, Redbull of Ferrari hebt, kan je simpelweg geen wereldkampioen worden. Dat is nu eenmaal een onderdeel van de mechanische sporten.”

  Olaf Mol: “Als je ziet wat Vandoorne al gepresteerd heeft in zijn carrière voor de Formule 1: de dominantie, zijn leercurves, zit het er allemaal wel in. Hij heeft dus zeker wel het potentieel. Maar dat is het leuke aan Formule 1, het blijft allemaal zo onvoorspelbaar.”