• home
 • video
 • pas verschenen

  "Toch nog dicht bij brons geeft wel een beetje een wrang gevoel"

  Bart Swings heeft enkele drukke weken achter de rug na zijn zilveren medaille op de Winterspelen. Toch werd hij dit weekend mooi 5e op het WK allround in Amsterdam. "Daar kan ik wel mee leven", vertelt de schaatser.

  "Kan leven met 5e plaats"

  Bart Swings reed in de afsluitende 10.000 meter de vierde tijd. "Het was een moeilijke rit, maar ik heb alles gegeven. Normaal zou er vooraf nog gedweild worden, maar 20 minuten voor mijn race kwamen ze zeggen dat dat niet het geval zou zijn. Dat was niet ideaal, maar ik was wel klaar om te starten", vertelt Swings.

  "Met mijn 5e plaats kan ik wel leven, al kom ik uiteindelijk ook nog wel dicht bij brons. Achteraf geeft dat wel een beetje een wrang gevoel. Ik was dit WK zeker niet heel fris, maar zo'n tweede dag blijft wel mijn ding. Daar kom ik toch altijd beter uit dan andere jongens."

  Swings' trainingsmakker Sverre Lunde Pedersen (foto) verspeelde het goud door een val in de 10 kilometer. "Dat deed veel pijn om te zien, want hij verdiende het om te winnen. Hij was dit weekend echt de beste, maar zoiets maakt jammer genoeg deel uit van de sport. Erg zuur."

  "Sfeer was ongelooflijk"

  Het WK allround vond plaats in Amsterdam, in open lucht. "Het was een supermooi kampioenschap", vindt Swings. "De sfeer was ongelooflijk en op de tweede dag was het zonnetje ook van de partij, dat was prachtig. Ik hoop dat het vaker georganiseerd wordt, want zoiets kan de sport alleen maar ten goede komen."

  Swings blikt tenslotte ook nog vooruit naar de toekomst. "Ik kijk nu al uit naar de volgende jaren. In niet-olympische seizoenen is een allround kampioenschap het mooiste wat er is. De kampioenschappen zullen nu sowieso belangrijker worden. Ik wil ook consistenter worden in het seizoen."