• home
 • video
 • pas verschenen

  "Niet per definitie iets zoeken achter uitslagen van Eupen en Mechelen straks"

  Peter Vandenbempt blikt vooruit naar de slotspeeldag.

  In 1B kennen we de kampioen en later vanmiddag valt ook het doek over de reguliere competitie in 1A. Peter Vandenbempt blikt terug en vooruit. "Wat mij betreft, verdienen Standard, Antwerp en KV Kortrijk alle drie een plaats in Play-off I."

  De analyse van Peter Vandenbempt in een notendop:

  • Het voetbal van Cercle Brugge is 1A-waardig
  • KV Mechelen heeft een zwaardere klant aan Waasland-Beveren dan Eupen aan Moeskroen
  • We moeten niet per definitie iets gaan zoeken achter de uitslagen van die 2 matchen
  • Standard, Antwerp en Kortrijk verdienen alle drie een plaats in Play-off I

  Oververdiende overwinning van Cercle Brugge

  Ze zeggen bij Cercle Brugge wel dat het vroeger dan verwacht is, maar ze hebben wel ergens halverwege oktober Frank Vercauteren geëngageerd en hebben er ook flink in geïnvesteerd. Dus ik denk dat het min of meer de bedoeling was om snel resultaat te halen en dat hebben ze voor elkaar gekregen.

  Ik heb gisteren naar de wedstrijd zitten kijken, het was inderdaad een adembenemende wedstrijd en ik heb 1B veel te weinig gevolgd om nu te zeggen dat Cercle Brugge de verdiende winnaar is, maar over het hele seizoen is het de winnaar van de 2 competities opgeteld.

  Het eerste uur gisteren, dat was voetbal dat 1A-waardig is. Voetbal waar alles in zat: veel snelheid, veel druk vooruit, goede techniek. Een oververdiende overwinning met wat mij betreft eigenlijk een terechte penalty, zuur voor Beerschot wel.

  Cercle Brugge is terug, dat is een mooie club. Het omhulsel is in elk geval nog Cercle Brugge, de supporters zijn er nog. Maar ik heb vastgesteld in interviews achteraf dat er heel veel Frans en Engels gesproken werd. Dat is toch een beetje anders dan vroeger.

  Winnen thuis is niet vanzelfsprekend voor Mechelen en Eupen

  Zijn de kansen voor KV Mechelen en Eupen straks fifty-fifty? Ik denk het wel. In het hoofd kan dat een verschil maken, dat je begint op plaats 15, dat is mentaal misschien een beetje een voordeel. Maar voor het overige heeft dat weinig belang.

  Beide ploegen moeten er alles aan doen om te winnen. Het vervelende en ongemakkelijke is dat dat misschien niet genoeg is. Je moet tegelijkertijd één oor aan de radio hebben om te zien wat er gebeurt op het andere veld, hoeveel doelpunten ze daar maken.

  Het is een bijzondere situatie voor die 2 clubs. Het zijn 2 ploegen die over het hele seizoen, 29 wedstrijden, maar 5 keer hebben kunnen winnen. Winnen thuis is niet zo vanzelfsprekend voor die 2 clubs.

  Niet per definitie van alles gaan zoeken achter de uitslagen

  Waasland-Beveren en Moeskroen, de tegenstanders van respectievelijk KV Mechelen en Eupen, hebben niets meer te winnen. Volgen er straks suggesties over afspraken? Die dreiging hangt daar zeker boven. Misschien moeten we vooraf alvast duidelijk stellen dat het, op papier althans, logischer zou zijn dat Eupen thuis wint van Moeskroen dan KV Mechelen thuis van Waasland-Beveren.

  Waasland-Beveren heeft de voorbije weken ook niet zo vaak meer gewonnen, maar heeft tot vorige week strijd geleverd voor een plaats in de top 6. Dat is in principe een stevigere tegenstander voor KV Mechelen, dat thuis toch ook maar 4 keer in 14 wedstrijden heeft kunnen winnen.

  Moeskroen is een ploeg die toch een beetje aan het afglijden, want het heeft 7 van zijn laatste 9 wedstrijden verloren. Buitenshuis bakken ze er niets meer van. En Eupen is een ploeg met een goede thuisreputatie. 4 maanden niet meer verloren, gewonnen van Charleroi, gelijkgespeeld tegen Gent, tegen Club Brugge. Dan kan je ook winnen tegen Moeskroen.

  Als het op doelpunten aankomt, zou het ook kunnen dat Eupen veel doelpunten maakt tegen Moeskroen. Want na Eupen is Moeskroen de ploeg die het hoogste aantal doelpunten heeft geïncasseerd. Mocht het die kant uitgaan, moeten we daar niet per definitie van alles achter gaan zoeken, vind ik.

  In elk geval geen kapitale fouten zoals vorige week

  Dat de arbitrage met de invoering van de videoref foutloos zou worden, is een utopie. Dat is wat de mensen die de VAR hebben ingevoerd, altijd hebben gezegd. Want de apparatuur wordt bediend door mensen. het zijn mensen die kijken naar de beelden.

  Maar voor alle duidelijkheid: het is heel belangrijk - en het had vorige week ook al gemoeten - om een VAR te hebben voor die 2 wedstrijden, omdat degraderen of erin blijven zo'n gigantisch verschil maakt voor de clubs, zeker voor KV Mechelen.

  Wat we in elk geval niet zullen hebben, is dat er kapitale fouten gemaakt worden zoals vorige week op Standard, waar Cavanda niet werd uitgesloten en KV Mechelen niet tegen 10 man en met een voorsprong aan de 2e helft mocht beginnen. En zoals dat penaltydoelpunt met een strafschop die er geen was - de overtreding gebeurde buiten de grote rechthoek - tegen Eupen op het veld van Antwerp. Dat doelpunt waardoor Eupen nu achter KV Mechelen staat.

  Dat soort duidelijke fouten wordt vanmiddag niet gemaakt. Dat is toch al belangrijk. Dat er dan misschien nog andere dingen foutlopen, dan moet de ploeg die degradeert zich realiseren dat degradatie het resultaat is van de prestaties van 10 maanden en niet van 1 fase in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen.

  Let toch maar op voor KV Kortrijk

  Wat mij betreft, verdienen Standard, Antwerp en KV Kortrijk op basis van het hele seizoen alle drie een plaats in Play-off I. Het zou natuurlijk voor Standard niet mogen dat het alweer tot de allerlaatste speeldag moet vechten om erin te blijven. Wat dat betreft, hebben Antwerp en Kortrijk het met hun middelen veel beter gedaan.

  Standard heeft het voordeel op dit moment, het is op doelsaldo dat het voorlopig 6e is met evenveel punten als Antwerp. Dat is belangrijk, dat Standard er vorige week ten langen leste is ingeklauterd. Maar om nu te zeggen dat Standard zich nu mag rijk rekenen, daar zou ik toch mee oppassen. Standard is toch altijd een beetje wankel en Oostende zit in de flow, heeft niets meer te winnen of te verliezen en wil van die laatste thuiswedstrijd in de competitie nog wel wat maken, denk ik.

  Het is een lastig verhaal voor Antwerp, het wint moeilijk en moet op bezoek bij Anderlecht. Het is een feestnamiddag in het Vanden Stock-stadion, want Roger Vanden Stock wordt uitgewuifd. Ik neem aan dat zijn spelers dat niet willen doen met puntenverlies of een nederlaag.

  Ik zou zeggen, pas toch maar op voor KV Kortrijk. Het heeft een stevige thuisreputatie onder Glen De Boeck, maar heeft wel wat ongelukkig verloren tegen Zulte Waregem. Charleroi is toch een moeilijk verhaal de voorbije weken en als Kortrijk wint en Standard speelt maar gelijk en Antwerp wint ook niet, dan is het zomaar KV Kortrijk. Dat zou toch wel een stunt van formaat zijn. Ik steek er mijn hand niet voor in het vuur dat het zomaar Standard wordt.

  Peter Vandenbempt