• home
 • video
 • pas verschenen

  Sana is 1e Belgische ooit die medaille wint op Paralympische Winterspelen

  Eléonor Sana werd gegidst door haar zus Chloé.

  0 / 0

  Eléonor Sana werd gegidst door haar zus Chloé.

  In PyeongChang heeft skiester Eléonor Sana brons gewonnen in de afdaling voor personen met een visuele handicap. Ze schrijft daarmee Belgische sportgeschiedenis.

  24 jaar na bronzen medaille van Willy Mercier

  België is met 2 atleten afgezakt naar de Paralympische Winterspelen: skiërs Jasper Balcaen en Eléonor Sana. Die laatste kwam afgelopen nacht al voor het eerst in actie en had meteen prijs.

  In de afdaling voor personen met een visuele handicap snelde de 20-jarige skiester naar de 3e plaats. Sana, die op de olympische piste gegidst werd door haar zus Chloé, schrijft zo Belgische sportgeschiedenis. Want ze is de eerste vrouw ooit die België een medaille bezorgt op de Paralympische Winterspelen.

  Sana is de 2e Belgische atleet "tout court" die eremetaal verovert op de Paralympische Winterspelen. Enkel Willy Mercier ging haar voor: hij won 24 jaar geleden brons in de super-G.

  Zusjes Sana: "We hebben elkaar voortdurend aangemoedigd"

  Eléonor Sana was in de wolken met haar bronzen plak. "Er gaat heel wat door me heen", reageerde Sana. "We zijn zo gelukkig. We zijn ons al 4 jaar lang aan het klaarstomen voor deze Winterspelen en dat heeft geloond."

  Hoe beleefde Sana de afdaling? "Ik had stress, want het ging heel snel. Ik ben af en toe bang geweest, maar nu kan ik tevreden terugblikken."

  Eléonor Sana werd de hele rit lang bijgestaan door haar zus Chloë. "We hebben elkaar voortdurend aangemoedigd", vertelde Chloë. "We waren de hele tijd aan het spreken met elkaar, zodat we dicht bij elkaar bleven."

  De volgende dagen komt Sana nog in actie in onder meer de slalom en reuzenslalom. "We zullen die op dezelfde manier aanpakken zoals vandaag", blikt zus Chloë vooruit.

  Een historische prestatie