• home
 • video
 • pas verschenen

  Wielerwereld leert vreemde vogel Cousin kennen, de worstenkoper die liever golft

  Jérôme Cousin was Nils Politt te slim af in de 5e rit van Parijs-Nice.

  Jérôme Cousin behaalde gisteren in Parijs-Nice de grootste zege uit zijn carrière. Opmerkelijk, want vorig jaar leek die carrière op sterven na dood. Cousin leek liever te golfen dan op zijn fiets te zitten. Geen verrassing, want de 28-jarige Fransman torst al sinds zijn jeugd een reputatie van flierefluiter mee.

  Tot gisteren deed Jérôme Cousin bij de gemiddelde wielerliefhebber wellicht niet echt een belletje rinkelen. Maar met zijn zege in Parijs-Nice kwam de Fransman plots in de spotlights te staan.

  "Jij bent maar een kleine amateur", waren ze bij Katjoesja hard voor Cousin. De Russen vonden dat de renner van Direct Energie het onsportief had gespeeld door niet meer over te nemen in de slotfase.

  Met die "kleine amateur" waren ze bij Katjoesja dichter bij de waarheid dan ze zelf wellicht dachten. Voor Cousin is de koers in de eerste plaats een soort hobby. "Ik neem het fietsen erbij, maar enkel als ik er plezier uit kan halen."

  Dat lukte Cousin vorig jaar niet. In dienst van Cofidis kwam hij maar een paar dagen in actie. Hoe kwam dat, vroegen journalisten hem na zijn zege in Sisteron? "Omdat ik voornamelijk aan het golfen was", was zijn laconieke antwoord.

  Ruilhandel voor een worst in de Vuelta

  Het tekent de figuur van Jérôme Cousin, die fluitend door het leven lijkt te stappen. Een andere anekdote, uit de Vuelta van 2015, bewijst dat.

  Na afloop van de rit naar de Ermita de Alba besliste de Guardia Civil dat er geen verkeer meer de berg af mocht. De renners zaten vast op de top en dus besloot Cousin zijn tijd op een aangename manier door te brengen.

  Hij stapte af op een kraampje vol Asturiaanse streekproducten: cider, chorizo, kaas,... Vooral die chorizo deed hem watertanden. Cousin probeerde te onderhandelen (in het Frans) en bood de verkoper zijn koershandschoenen, bril en jasje aan in ruil voor de worst. De verkoper was niet onder de indruk en lachte het voorstel van Cousin weg.

  Een pientere jongedame had het tafereel gevolgd en besefte dat er een zaak te doen was. Ze kocht zelf de chorizo, voor 4 euro, en snelde met de worst naar Cousin. Die gaf zijn jasje in ruil aan het meisje. Tot grote vreugde van de omstanders, die applaudisseerden. Cousin, die zich gewillig liet fotograferen, gaf het meisje nog 2 kussen als extra bonus.

  Pechvogel in Vuelta

  In diezelfde Ronde van Spanje van het chorizo-verhaal had Jérôme Cousin ook al een eerste grote zege uit zijn carrière aan zijn neus zien voorbijgaan. Hij was op 500 meter van de finish op stap met de Nederlander Lindeman en de Wit-Rus Kosjevoi toen hij het wiel van die laatste raakte en op een knullige manier kansloos was voor de dagzege. Uiteindelijk was het niet Cousin maar Lindeman die er de grootste triomf uit zijn carrière beleefde.