• home
 • video
 • pas verschenen

  Wellens baalt om "een gemiste kans", De Gendt "rammelt met ballen"

  Wellens kon z'n goede benen niet verzilveren in Vence.

  Tim Wellens (Lotto-Soudal) moest in de zesde rit van Parijs-Nice vrede nemen met de tweede plaats. Maar dat viel hem bijzonder moeilijk. "Ik had heel goede benen vandaag, de zege had erin gezeten", zei Wellens. Thomas De Gendt kwam dan weer op erg vreemde wijze in een ontsnapping terecht en sprokkelde dan maar een pak bergpunten.

  Wellens: "Ik had de benen om te winnen"

  Wellens werkte zich in de zesde rit in de kijker, met een dijk van een finale, maar liet zich in de slotkilometer ringeloren door de Fransman Rudy Molard. Meer dan een tweede plaats zat er niet in.

  "Ik had heel goede benen vandaag. De ploegmaats hebben me in perfecte positie naar de voet van de laatste klim geloodst. Ik kon vrij vlot reageren op de verschillende aanvallen", zei Wellens.

  "Toen Yates was weggesprongen, dichtte ik de kloof met Henao in mijn wiel, maar hij moest afhaken. Jammer dat Yates niet vol doorreed, want we hadden samen naar de finish kunnen rijden. Ondanks de zware inspanningen werd ik tweede in de sprint." 

  "Deze tweede plaats voelt een beetje ambetant. Zondag was ik er dicht bij met m'n vierde plaats, maar nu had ik betere benen en win ik ook niet. Het is spijtig als je de benen hebt om te winnen en je doet het niet. Dit is een gemiste kans."

  "Morgen wordt het een test voor mij, ik kijk ernaar uit"

  Wellens maakt in het klassement wel een sprong van 8 naar 5, op 35 seconden van leider Luis Léon Sanchez. "Ik raap vandaag zeven boniseconden op, maar morgen zal er met grotere tijdsverschillen gegoocheld worden. Dat wordt de belangrijkste dag voor het klassement en voor mij is het een test om te zien hoe ik presteer op dat type aankomsten."

  "Dat ik in etappes en finales zoals vandaag sterker ben geworden wist ik, maar morgen is het nog een andere zaak. Met mijn huidige vorm kijk ik er wel naar uit.”

  Met Wout Poels moet Wellens alvast geen rekening meer houden. De Nederlander werd na een zware valpartij afgevoerd met een sleutelbeenbreuk. "Jammer voor hem, hij zat in mijn wiel in die afdaling en het is nooit fijn als een collega op die manier wegvalt."

  "De koers zal nu ook anders zijn. Wout stak er echt bovenuit in die tijdrit, nu valt hij weg en ik heb zo'n beetje de indruk dat iedereen aan elkaar gewaagd is en niemand er een ander af kan rijden. De koers zal in de koninginnenrit wellicht iets meer op slot zitten."

  De Gendt: "Ik wou wat met hun ballen rammelen"

  Ook Thomas De Gendt liet zich vandaag opmerken in Parijs-Nice. Hij was mee met een vroege vlucht en sprokkelde onderweg 28 punten voor het bergklassement. 

  Donderdag veroverde ritwinnaar Jérôme Cousin (Direct Energie) nog de bergtrui nadat hij lange tijd in het wiel van de Duitser Politt gehangen had. En dat zinde De Gendt duidelijk niet. "De eerste keer sprintte ik gewoon tegen die gast van Direct Energie, Grellier, om een beetje met hun 'ballen te rammelen'".

  "Ik vond het zo respectloos van die ploeg en ritwinnaar Jérôme Cousin dat ze donderdag na de rit vertelden dat ze met die Duitser 'zijn ballen hadden gespeeld'. Ik wilde zijn ploegmaat vandaag hetzelfde aandoen. Maar eens ik die zeven punten had, dacht ik wat verder na en ben ik gewoon bergop blijven sprinten om ze allemaal te grijpen."

  De Gendt telt nu slechts twee punten minder dan bergleider Fabien Grellier. "Eerst was die bergtrui geen doel, maar ik zal zien wat de komende dagen nog brengen op dit vlak. Morgen gaan we werken voor Tim Wellens, maar in de explosieve rit van zondag is misschien nog iets mogelijk.”

  "Per toeval in de kopgroep"

  Net zoals het niet de bedoeling was om voor de bergtrui te strijden had De Gendt eigenlijk ook geen intenties om in de ontsnapping te zitten. Die kwam dan ook op bijzonder vreemde wijze tot stand.

  "Ik reed op de laatste rij in het peloton toen de groep met Lars Bak wegreed. Niet veel later was er een onduidelijke splitsing en het peloton koos de verkeerde kant. Samen met onder meer Teuns en Van Lerberghe had ik dat als een van de eersten door en toen zijn we omgedraaid."

  "Zo kwam ik terecht in een achtervolgend groepje. Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik per toeval in de kopgroep terechtkom."

  Benoot: "Mezelf verbaasd met derde plaats"

  Ook in Tirreno-Adriatico verscheen Lotto-Soudal op het voorplan. Tiesj Benoot blijft het na zijn winst in Strade Bianche uitstekend doen op de Italiaanse wegen, al zat winst in de derde rit er niet in. Die ging naar Primoz Roglic. Benoot werd op de hellende aankomst derde, na Adam Yates.

  "Ik werd opgehouden op vijfhonderd meter van de finish en ik kon pas voluit gaan op driehonderd meter. Anders had ik Yates kunnen volgen. Ik heb mezelf verbaasd met deze derde plaats. Dit had ik helemaal niet verwacht met heel wat lichtgewichten als tegenstanders.”

  “De ploegmaats hebben me afgezet aan de voet van slothelling toen we er de eerste keer opreden op minder dan vijftien kilometer van het einde. Nadien zat ik alleen, maar daar heb ik geen enkele hinder van ondervonden, ik kon het tempo van Sky goed volgen. Morgen zal ik me niet inhouden als ik me goed voel, maar ik zal me niet forceren als ik een mindere dag heb. De etappe zondag spreekt me ook aan, maar ik bekijk het dag per dag.”