• home
 • video
 • pas verschenen

  Pro League wil BOIC-topman De Smedt als voorzitter Commissie Jeugd

  Eddy De Smedt is nu nog de topman van het BOIC.

  De Pro League heeft Eddy De Smedt, directeur topsport bij het BOIC, voorgedragen als voorzitter van de op te richten Commissie Jeugd. "Als alles goed verloopt, word ik op 19 maart de voorzitter."

  Ook François en Van Puyvelde in de Commissie Jeugd

  In een reactie aan persagent Belga laat De Smedt weten op de vraag van de Pro League in te willen gaan. "Als ik daarmee het Belgische voetbal van dienst kan zijn, wil ik dat zeker doen", zegt De Smedt. Vooral omdat het hier gaat om jonge spelers."

  "Het kwalitatieve van de vorming en de opleiding van voetballers vind ik enorm belangrijk. Hoe beter de opleiding, hoe beter het voetbal. Ik heb bovendien de gewoonte om selectiedossiers te bekijken", vult De Smedt aan.

  "Voorlopig is het nog een beetje voorbarig, want alles moet nog goedgekeurd worden. Ik heb de Pro League ook gewaarschuwd dat ik van juridische kwesties weinig kaas gegeten heb. Maar als alles goed verloopt, word ik op 19 maart op de volgende algemene vergadering van de Pro League voorgesteld als commissievoorzitter."

  De Smedt zal de driekoppige Commissie Jeugd voorzitten. Namens de Pro League zal Pierre François erin zetelen, Chris Van Puyvelde vertegenwoordigt de KBVB. Over de concrete invulling van de Commissie Jeugd moet nog gediscussieerd worden.

  Volledig geïnstalleerd vanaf 2019

  De Pro League bereikte in december 2017 een gentlemen's agreement, waardoor profclubs niet langer -17-jarigen zomaar bij elkaar kunnen wegplukken. 

  Bedoeling is om minderjarigen te beschermen voor de invloed van makelaars, zodat ze in de eigen leefomgeving kunnen opgroeien. De Pro League denkt dat clubs zo minder zullen focussen op andere talenten meer zullen investeren in de eigen opleidingscentra.

  Enkele clubs, waaronder Club Brugge, uitten hun bezorgdheden over het reglement zoals het nu op tafel ligt. De Pro League probeert eind maart een eerste versie rond te krijgen, vanaf 2019-2020 moet de Commissie Jeugd volledig geïnstalleerd zijn.