• home
 • video
 • pas verschenen

  Coach Swings: "Bart heeft veel zin in het WK allround"

  Dit weekend staat in het Olympisch Stadion in Amsterdam het WK allround op het programma in het snelschaatsen. Bart Swings wil de goede lijn van op de Spelen doortrekken. "Het was druk na PyeongChang, maar Bart heeft er zin in", zegt coach Jelly Spruyt.

  "WK allround en WK afstanden zijn compleet verschillend"

  Hoe blikt Spruyt terug op de Winterspelen in PyeongChang? "We zijn uiteraard heel tevreden met de zilveren medaille op de massastart", klinkt het. "Op de klassieke afstanden zijn we tevreden over de manier van schaatsen, maar iets minder over de plaatsen die bij de tijden hoorden."

  "We zijn pas begin januari goed beginnen te schaatsen. De knie was een oorzaak, maar daar kon weinig aan gedaan worden. Als je kijkt naar de Noor Pedersen, waar Swings veel mee trainde, moet ook Bart die snellere tijden aankunnen. Hij ging van 6'15" naar 6'12", Bart van 6'20" naar 6'15"."

  Is Swings klaar voor het WK allround? "Het was druk in België na de Spelen met het bezoek aan de Koning en het optreden in verschillende TV-programma's. Hij heeft ondertussen opnieuw een marathon geschaatst, die hij eigenlijk had moeten winnen, en heeft veel zin in het WK. We zullen rap zien hoe fel het allemaal doorweegt."

  "De meest complete schaatser komt boven op een WK allround. De vier afstanden moet je onder de knie hebben en alles volgt elkaar snel op. Je kunt het niet vergelijken met het WK afstanden. Het zijn twee compleet verschillende toernooien."

  Sven Kramer is opnieuw de grote favoriet voor het goud. Hij kan voor de 10e keer winnen. "Ook de Noren zijn goed", aldus Spruyt. Ik verwacht dezelfde jongens als op de vorige EK's en WK's allround.""

  "Mooi en onvoorspelbaar toernooi in de open lucht"

  Het WK allround vindt plaats in het Olympisch Stadion in Amsterdam. In de open lucht dus. "Dat wordt heel leuk", zegt Spruyt. "Het is al van in Boedapest in 2012 geleden dat we nog eens buiten hebben geschaatst. De Noren schaatsen geregeld buiten, maar voor de anderen wordt het koffiedik kijken. Dat maakt het een mooi en onvoorspelbaar toernooi. Ook de tijden maken niet veel uit. Ik verwacht geen toptijden, maar tijden in de buurt van de beste tijden bij de vrouwen."