• home
 • video
 • pas verschenen

  Beerschot Wilrijk legt bom onder promotieduel: mag geschorste Maes spelen of niet?

  Alexander Maes kreeg rood in het eerste duel tussen Beerschot en Cercle.

  De schorsing voor Beerschot-speler Alexander Maes zorgt voor een woelige aanloop naar de promotiematch tegen Cercle Brugge. Volgens Beerschot Wilrijk moet de beroepszaak een week uitgesteld worden, waardoor Maes toch zou kunnen spelen. Maar daar wil Cercle dan weer beroep tegen aantekenen.

  "Oproeping op zaterdag is in strijd met bondsreglement"

  Alexander Maes werd vorige zondag uitgesloten in de heenwedstrijd van het promotieduel tussen Beerschot Wilrijk en Cercle Brugge. Maes kreeg eerst 2 speeldagen schorsing voor zijn overtreding op Cercle-speler Johanna Omolo, de Geschillencommissie maakte daar dinsdag uiteindelijk 1 speeldag schorsing van.

  Maar ook die schorsing aanvaardt Beerschot niet. Meer zelfs, bestuurslid Walter Damen zegt dat er sprake is van een procedurefout. "De bond beweerde dat ze ons dinsdagavond hun beslissing doorgestuurd hadden, maar dat klopte niet. Ze konden dat ook niet bewijzen."

  "Uiteindelijk heeft men ons woensdagochtend op de hoogte gebracht, waarbij onze beroepstermijn verlengd werd en we tot vrijdag 12 uur beroep konden aantekenen. Dat hebben we gedaan en dan heeft men ons al opgeroepen voor zaterdag, wat in strijd is met het bondsreglement, want normaal kan dat enkel op dinsdag en vrijdag."

  "De bond probeert z'n eigen fouten toe te dekken"

  Bij de bond stelt men dat het om een uitzonderlijke situatie gaat, maar dat betwist Damen. "Er zijn voldoende gevallen bekend bij onder meer Anderlecht en Club Brugge waar men die weekendzitting nooit gehouden heeft. Nu moet Alexander Maes plots op zaterdagmiddag voor de Beroepscommissie komen. Dat is bij mijn weten nog maar één keer eerder gebeurd en geeft ons een heel raar gevoel."

  Voor Beerschot Wilrijk is de bond de schuldige in het verhaal. "Als de bond ons dinsdag verwittigd had, dan hadden we daar op vrijdag gestaan. Nu proberen ze hun eigen fouten toe te dekken door Maes nog snel op zaterdag op te roepen. Wij krijgen zo snel geen verdediging georganiseerd. Aangezien de termijn vandaag was, gingen wij er ook vanuit dat de zitting pas dinsdag zou zijn."

  "Dit gebeurt bovendien allemaal in voorbereiding op de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Voetbal is geen feest op die manier, maar een kwelling waarbij je op eender welke manier gedwarsboomd kunt worden met maatregelen. De bond moet in eigen boezem kijken."

  "We kunnen uitstel vragen of verstek laten gaan, maar dan heb je nog een probleem"

  Ook voor Damen is het koffiedik kijken wat er morgen zal gebeuren. "Volgens ons is de oproeping niet ontvankelijk. Ofwel krijgen we te horen dat Alexander wel of niet mag spelen, ofwel dat het een foutieve oproeping is."

  "Men gunt ons sowieso onvoldoende tijd om onze verdediging op een degelijke manier te ontwikkelen. Dat is volgens mij ook in strijd met het Europese verdrag. Iedereen moet z'n rechten van verdediging op een grondige manier kunnen ontwikkelen."

  "We kunnen uitstel vragen, maar dat is zeer uitzonderlijk. We kunnen ook verstek laten gaan, maar dan zit je nog altijd met een probleem. Als men achteraf zegt dat je Maes niet mocht opstellen, dan verlies je die wedstrijd. Dit is ongezien."