• home
 • video
 • pas verschenen

  Proximus (en Coca-Cola) zetten KBVB onder druk: "Graag andere keuze dan Damso"

  Dominique Leroy van Proximus vraagt een gesprek met de KBVB.

  Over het WK-lied van de Brusselse rapper Damso is het laatste woord nog niet gezegd. In de Kamer heeft vicepremier Alexander De Croo er een parlementaire vraag over gekregen.

  De Vrouwenraad kaartte de zaak van Damso eerder deze week aan bij de KBVB. "Zijn teksten bulken van walging, misprijzen en verbaal geweld tegenover vrouwen", klinkt het.

  Na de weigering van de KBVB om afstand te nemen van Damso riep de Vrouwenraad de sponsors van de KBVB in een tweet op om hun "verantwoordelijkheid te nemen".

  Proximus voegt de daad bij het woord, zo is gebleken uit een antwoord van Alexander De Croo vanmiddag in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

  Alexander De Croo is de vicepremier van ons land. De Open VLD'er heeft Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Post en Telecom in zijn portefeuille zitten. Als minister van Telecom onderhoudt hij nauwe contacten met onder meer Proximus.

  "KBVB moet keuzes in de praktijk waarmaken"

  De Croo: "Wie naar de teksten van Damso luistert, zal horen dat ze inderdaad bijzonder vrouwonvriendelijk zijn. Ze schilderen vrouwen af als lust- en zelfs wegwerpobjecten."

  "Ik vind het vulgaire teksten, al vind ik dat Damso mag zingen wat hij wil. Ik ben een liberaal, ik ga niet de grote puritein uithangen en het laatste dat ik wil is de vrijheid van meningsuiting beteugelen."

  "Maar: in mijn ogen gaat het hier niet om Damso, wél over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de KBVB. De voetbalbond is een organisatie die strijdt tegen discriminatie en respect voor iedereen vooropstelt."

  "Ik verwacht dan ook dat de KBVB die keuzes in de praktijk waarmaakt. Ik verwacht dat de KBVB rolmodellen kiest die inspireren en niet discrimineren. In plaats van de Vrouwenraad te tackelen, denk ik dat het logisch zou zijn dat de KBVB toegeeft dat hij fout zat. Fouten maken is menselijk, ook in het voetbal."

  "Ik steun de CEO van Proximus voor 100%"

  "Nu, wat Proximus betreft: Proximus is een sponsor van de KBVB. Het bedrijf heeft me vanochtend laten weten dat eerbied voor elk individu, vrouwvriendelijkheid en gendergelijkheid waarden zijn die Proximus uitdraagt en dat ook verwacht van zijn partners."

  "Proximus is bezorgd over de keuze van Damso en dringt aan op een gesprek, net zoals enkele andere sponsors, met de KBVB. Proximus-CEO Dominique Leroy heeft me ook laten weten dat ze als vrouw en CEO zelf expliciet afstand neemt van de keuze voor Damso. Ze steunt de keuze voor Damso niet en dringt aan op een andere keuze. Ik steun haar daar voor 100% in en wil haar proficiat wensen met deze reactie."

  "Kijk: ik heb twee zonen, van 6 en 9. Zij dwepen met de Rode Duivels. Rappen in het Frans begrijpen ze misschien niet helemaal, maar ik weet niet helemaal zeker of ik wil dat dit de muziek wordt die ons land aanvoert op het WK in Rusland. Je kunt een andere keuze maken, zelfs als er veel geld op het spel staat van een of ander platenlabel (dat Damso steunt, red)." 

  Alexander De Croo in de Kamer:

  Ook Coca-Cola wil gesprek met KBVB: