• home
 • video
 • pas verschenen

  KBVB zet samenwerking met Damso stop: "Er komt geen WK-lied"

  Damso werd midden november voorgesteld.

  0 / 0

  Damso werd midden november voorgesteld.

  De Koninklijke Belgische Voetbalbond heeft dan toch een einde gemaakt aan de samenwerking met Damso. De rapper zou normaal het officiële WK-lied van de Rode Duivels maken, maar de voorbije dagen groeide de tegenstand tegen Damso vanwege zijn vrouwonvriendelijke teksten. "We wensen ons te verontschuldigen bij iedereen die we beledigd hebben", klinkt het bij de Voetbalbond. Het gevolg is wel dat er geen WK-lied komt.

  Midden november maakten Rode Duivels Eden Hazard en Michy Batshuayi bekend dat rapper Damso de eer kreeg om het WK-lied te maken. Dat was tegen de zin van de Vrouwenraad. De teksten van de vorige liedjes van Damso lopen volgens de raad immers over van "walging, misprijzen en verbaal geweld tegen vrouwen."

  Toch viel hun klacht lange tijd in dovemansoren, maar dinsdag ging de bal dan toch aan het rollen omdat de Vrouwenraad een open brief geschreven had naar de sponsors van de nationale ploeg. Een voor een lieten die weten toch bezorgd te zijn over de keuze voor de rapper, maar de KBVB hield aanvankelijk voet bij stuk. "We zijn gecharmeerd door het lied van Damso en hij is een voorbeeld van integratie", klonk het.

  De discussie over Damso bereikte vandaag zelfs de Kamer en ook binnen de raad van bestuur van de KBVB zelf brokkelde de steun voor de rapper af. KVK-voorzitter Allijns was de eerste die op Twitter zijn ongenoegen uitte en blijkbaar is de rest hem in dat standpunt gevolgd. De KBVB zet de samenwerking met de rapper officieel stop.

  KBVB: "Controverse staat haaks op onze waarden"

  De KBVB wilde niet veel commentaar geven over het stopzetten van de samenwerking. De bond stuurde alleen een officiële mededeling de wereld in. "We betreuren ten zeerste de maatschappelijke controverse die de afgelopen dagen is ontstaan", meldt de KBVB.

  "Die controverse staat haaks op alles waarvoor we willen staan en leidt de aandacht af van alle waarden die we hoog in het vaandel dragen. We wensen ons eerst en vooral uitdrukkelijk te verontschuldigen bij iedereen die zich beledigd, gediscrimineerd of gekleineerd heeft gevoeld door de keuze voor Damso."

  "De KBVB vertegenwoordigt zowat alle geledingen binnen onze samenleving: mannen en vrouwen, jongeren en senioren, autochtoon en allochtoon."

  "We zijn er rotsvast van overtuigd dat voetbal de kracht heeft om mensen te inspireren en te verbinden. Voetbal in het algemeen en de Rode Duivels in het bijzonder horen dan ook samenhorigheid en verbondenheid uit te stralen. Ook respect, integriteit en anti-discriminatie zijn voor de KBVB de hoogste prioriteit."

  "Voor de controverse en commotie van de afgelopen dagen nemen we zelf de volledige verantwoordelijkheid. Jammer genoeg impliceert dit wel dat er geen officieel WK-lied zal komen."