• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI-baas: "Sky heeft vals gespeeld en dat is onaanvaardbaar voor mij"

  David Lappartient: "Door Sky maak ik me zorgen over de wielersport"

  David Lappartient wil dat de UCI onderzoekt of Team Sky de antidopingregels overtreden heeft. "Sky gebruikte de middelen niet voor gezondheidsproblemen", zegt de UCI-baas. "Maar wel om de prestaties van de renners te verbeteren."

  Lappartient: "Sky zei dat het clean koersen zou winnen"

  Team Sky beleeft niet zijn leukste week. De Britse topploeg ligt onder vuur nadat een rapport gepubliceerd was, waaruit blijkt dat Bradley Wiggins voordeel haalde uit corticosteroïden om de Tour van 2012 te winnen.

  UCI-baas David Lappartient reageerde bij de BBC op de hele zaak. "Als je middelen gebruikt om je prestaties te verbeteren, dan is dat volgens mij valsspelen", zegt de Fransman.

  "Ik herinner me nog dat Sky tijdens zijn oprichting zei dat ze clean zouden zijn en dat ze op een cleane manier wedstrijden zouden winnen, "cleaner dan clean", zeiden ze zelfs."

  "Onderzoeken of Sky antidopingregels overtreden heeft"

  Lappartient wil nu dat het onafhankelijke antidopingagentschap van de UCI de zaak onderzoekt. "Ik wil op die manier onderzoeken of Sky de antidopingregels overtreden heeft", zegt de UCI-baas.

  "Ik las de persmededeling van Sky nadat het rapport gepubliceerd was. Ze zeiden dat ze zich excuseerden en dat ze toegaven dat ze enkele vergissingen begaan hebben. Een vergissing is iets dat je onbewust doet. Maar uit het rapport blijkt dat het wel een beetje anders gegaan is."

  "Blijkbaar was het TUE-gebruik een beetje georganiseerd. Er is dus misschien geen sprake van een vergissing, maar wel van een fout. Dat is een verschil, dat de wereldwijde geloofwaardigheid van onze sport kan aantasten. En daar maak ik me zorgen over."

  "Wat Sky deed, is onaanvaardbaar voor mij"

  "Uit het rapport blijkt dat Sky de middelen niet gebruikte om gezondheidsproblemen te behandelen, maar wel om prestaties te verbeteren", zegt Lappartient.

  "Dat is onaanvaardbaar voor mij en dat druist in tegen de filosofie van de UCI. Ook al blijkt dat er geen sprake is van het overtreden van de regels."

  "Froome? Hopelijk valt beslissing ten laatste voor de Tour"

  En wat met Chris Froome? De Brit liet tijdens de Vuelta dubbel zoveel salbutamol optekenen als toegestaan en rijdt momenteel mee in Tirreno-Adriatico.

  "We moeten zo snel mogelijk een beslissing vallen over de zaak-Froome", zegt Lappartient. "Dat is het beste voor Froome zelf, zijn team, voor ons en en voor het wielrennen."

  "Natuurlijk moeten we respect hebben voor de rechten van Froome, die zichzelf mag verdedigen. Ik ben niet zeker dat de beslissing er al zijn voor de Giro (in mei). Maar ik hoop dan wel dat de beslissing valt ten laatste voor de Tour."

  "Stel je voor dat Froome de Giro rijdt en dat de toeschouwers naar hem roepen. Of dat hij na de Giro nog gediskwalificeerd wordt. Dat zou een heel slechte zaak zijn voor onze sport."

  Sky: "Elk onderzoek is welkom"

  Team Sky heeft woensdagavond met een persbericht gereageerd op de uitlatingen van David Lappartient. "We werken graag mee aan elk onderzoek van de UCI. Nader onderzoek naar het rapport van de Commissie is welkom", klikt het.

  "We hebben tekortkomingen uit het verleden wel erkend, maar we ontkennen met klem de nieuwe en zeer ernstige beschuldigingen over het gebruik van prestatiebevorderende middelen, net zoals Bradley Wiggins."

  "We zijn bezorgd om het feit dat de beschuldigingen ongefundeerd zijn, zonder ondersteunend bewijs. Dat is fundamenteel oneerlijk tegenover onze ploeg en onze renners."