• home
 • video
 • pas verschenen

  KBVB houdt vast aan Damso voor WK-lied: "Hij is voorbeeld van integratie"

  De KBVB herbevestigde zijn keuze voor Damso.

  De Vrouwenraad heeft de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) niet op andere gedachten kunnen brengen. "We bevestigen onze keuze voor Damso", zegt de KBVB in een officiële mededeling. "Damso heeft zijn song al voorgesteld en we waren er enorm door gecharmeerd." Toch wil de Vrouwenraad de strijd niet opgeven.

  "Vrouwenraad profiteerde van onze mediatisering om polemiek op te starten"

  De Koninklijke Belgische Voetbalbond had een half jaar geleden bekendgemaakt dat rapper Damso het WK-lied zou maken en zingen. Maar dat was tegen de zin van de Vrouwenraad.

  Volgens de Vrouwenraad bulken zijn teksten van "walging, misprijzen en verbaal geweld tegenover vrouwen." De Vrouwenraad schreef een open brief naar de sponsors van de Rode Duivels om de KBVB op andere gedachten te brengen.

  Maar de KBVB blijft bij zijn besluit. "In november 2017 officialiseerden we al onze keuze voor Damso", klinkt het bij de KBVB.

  "En niet veel later profiteerde de Vrouwenraad, die zich tot dan in stilzwijgen had gehuld, van onze mediatisering om een polemiek op te starten over de afgelopen songteksten van deze artiest."

  "Zijn song heeft ons enorm gecharmeerd"

  "Op dit moment wordt de Belgische Voetbalbond opnieuw ongewild geconfronteerd met deze zelfde polemiek, maar we wensen hierdoor echter niet gegijzeld te worden en bevestigen hierbij nogmaals onze keuze."

  "De song werd ons al voorgesteld door de artiest en heeft ons enorm gecharmeerd om de grote verenigende boodschap ervan."

  "Ter herinnering: Damso, trotse vader van een meisje, is een jonge artiest met een migratieachtergrond die opgroeide in de straten van Kinshasa en nadien van Brussel. Hij is ook een voorbeeld van integratie."

  "Deze boodschap was in onze ogen fundamenteel omdat we deze waarden altijd hoog in het vaandel hebben gedragen en we dit zullen blijven doen."

  Vrouwenraad: "Zullen alle middelen uitputten"

  De Vrouwenraad is bijzonder ontgoocheld in de beslissing van de Belgische Voetbalbond. "We vinden het heel erg dat de Voetbalbond voet bij stuk houdt", zegt voorzitster Magda De Meyer. "De KBVB is ook niet aan haar proefstuk toe: we hebben in het verleden ook al gezien dat de KBVB niet altijd vrouwvriendelijk scoort."

  De Meyer kan begrijpen dat Damso in het WK-lied wellicht een veel gematigder toon zal aanslaan, maar dat houdt haar niet tegen om te blijven strijden tegen de rapper als brenger van het WK-lied. "Hij wordt een beetje geïdentificeerd met dat soort rap, hij is bijzonder vrouwonvriendelijk, heel grof en heel seksistisch. Hij is er helemaal over. Dat is zijn imago, zijn stijl, zijn ding. Dat we dat nu uitdragen, los van welk liedje hij brengt op het WK, is voor ons een brug te ver."

  De Meyer wil het hier dan ook niet bij laten en voelt zich gesterkt door de steun van de sponsors en de publieke opinie. "We gaan bekijken welke stappen we nog kunnen ondernemen", zegt De Meyer, die juridische stappen niet uitsluit. "We willen alle middelen uitputten om ons standpunt duidelijker te maken, in de hoop dat Damso het WK-lied niet zal brengen. We vinden het een bijzonder fout signaal dat het merk België en het merk Rode Duivels hiermee geassocieerd worden. En dat terwijl er zoveel talent is dat klaarstaat met vrouwvriendelijke songs."