• home
 • video
 • pas verschenen

  Veldrijders over Van Aert in de Strade: "Ik dacht: wat is hier aan de hand?"

  Wout van Aert ploeterde zaterdag naar de 3e plek in de Strade Bianche.

  Wout van Aert gooide zaterdag hoge ogen met zijn knappe 3e plaats in de Strade Bianche. Wat denken zijn collega-veldrijders daarvan? En kriebelt het ook bij hen? Sporza legde zijn oor te luister bij Toon Aerts, Eli Iserbyt, Tim Merlier, Michael Vanthourenhout en Gianni Vermeersch.

  Toon Aerts: "Als crosser droom je om te starten in Strade"

  "Ik was aan het skiën tijdens de Strade Bianche", zegt Toon Aerts, "maar toen we stopten om iets te eten, heb ik toch maar even de wifi ingeschakeld. Ik vond het chic om Wout op kop te zien rijden."

  "Als crosser droom je er natuurlijk ook van om ooit te starten in de Strade Bianche, zeker als je Wout zo goed ziet presteren. Zaterdag lag het parcours er door de weersomstandigheden ook heel goed bij voor Wout."

  "Bij de ploeg (Telenet Fidea Lions, red.) hebben we geijverd om meer wedstrijden te rijden met onverharde wegen, zoals de Schaal Sels en Dwars door het Hageland. Dat zijn wedstrijden die je als crosser heel graag doet."

  Eli Iserbyt: "Van Aert heeft een beetje het postuur van Boonen"

  "Echt verrast was ik niet", zegt beloftewereldkampioen Eli Iserbyt. "Wout heeft al bewezen in de Schaals Sels dat koersen op onverharde wegen helemaal zijn ding zijn. In de Strade Bianche kwamen er wel een pak hoogtemeters bij."

  "Wout heeft een beetje het postuur van Tom Boonen. Ideaal voor kasseien. Maar dat hij die klimmetjes in de Strade Bianche ook zo goed zou verteren, had ik niet verwacht."

  "Als je als veldrijder naar de Strade Bianche kijkt, kriebelt het natuurlijk. Met mijn postuur zou die wedstrijd me ook moeten liggen. Maar ik zie de weg nog altijd puur als voorbereiding op het cross-seizoen."

  Tim Merlier: "Toen ik wakker werd, reed Wout plots op kop"

  "Toen ik zaterdag naar de koers aan het kijken was, ben ik even in slaap gevallen", bekent Tim Merlier, ploegmaat van Wout van Aert bij Veranda's Willems-Crelan.

  "Maar toen ik wakker schoot, reed Wout plots op kop. Ik dacht: “Wat is hier aan de hand?” Het was wel speciaal om je ploegmaat en goede vriend op kop te zien rijden in een van de mooiste koersen van het seizoen."

  "De Strade Bianche is ook een koers die mij aanspreekt. Maar door de vele hoogtemeters in de Strade denk ik dat kasseikoersen me beter liggen. Parijs-Roubaix? Daar droom ik van, maar in principe zal ik er dit jaar nog niet starten."

  Michael Vanthourenhout: "Als crosser ben je jaloers als je naar Strade kijkt"

  "Ik had wel verwacht dat het parcours Wout nog meer zou liggen door de regenval", reageert Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal). "Maar dat Wout zo hoog zou eindigen?"

  "Als crosser was ik een beetje jaloers toen ik zaterdag naar tv keek. De Strade Bianche is met uitstek de koers waar een veldrijder eens aan de start wil staan. Maar het zou kunnen dat ik die race zelf nooit zal rijden."

  "Mijn focus ligt nog altijd op de cross, maar in de zomer rijd ik wel altijd heel graag in wegkoersen. Misschien zal ik het later wel eens overwegen om het te proberen op de weg, maar eerst wil ik presteren in het veld."

  Gianni Vermeersh: "Dit bewijst hoe hoog niveau is in het veld"

  Ook Gianni Vermeersch (Steylaerts-Betfirst) heeft zaterdag genoten van de prestatie van Wout van Aert: "Al had ik niet helemaal verwacht dat Wout zo lang zou meegaan."

  "Wat Wout gepresteerd heeft, is heel mooi. Het bewijst hoe hoog het niveau in de cross ligt. Mathieu van der Poel draait ook met de top mee als hij meedoet in het mountainbiken."

  Vorige zomer won Vermeersch zelf een koers op onverharde wegen: Slag om Norg in Nederland. "Door zo goed te rijden tijdens de zomer, was ik dit jaar wat minder in het veld. Dat is het grote verschil met Van Aert en Van der Poel, die wel de winter kunnen combineren met de zomer."