Ga naar de inhoud

Podcast Sporza Koers: "Benoot zal nog enkele weken vruchten plukken"

 di 6 maart 2018 17:30
Tiesj Benoot
In de 3e aflevering van onze wielerpodcast Sporza Koers kunt u luisteren naar een gesprek met Frederik Broché, technisch directeur bij de Belgische wielerbond én trainer/adviseur van Tiesj Benoot. Hij boekte vorig weekend een heroïsche zege in de Strade Bianche.

"Testen Tiesj worden beter met de jaren"

Frederik Broché begeleidt Tiesj Benoot al jaren. Eerst als trainer, nu als adviseur. Zaterdag boekte Benoot zijn eerste profzege.

"Ik heb de Strade Bianche op een iPad gevolgd tijdens het WK baanwielrennen. Een emotioneel moment", moet Frederik Broché toegeven.

"Na zijn 5e plaats in de Ronde van Vlaanderen 3 jaar geleden heb ik hem elk jaar zien groeien. Zijn testen en zijn trainingen zijn alleen maar beter geworden."

"Tiesj heeft een grote motor. Dat zagen we in zijn looptesten. Het heeft even geduurd vooraleer hij die ook aan de praat kreeg op de fiets."

"Tiesj kan ook scoren in de Ardennen"

Frederik Broché wil niet te snel gaan met Benoot. "Tiesj wordt zondag 24. We gaan nog geen keuzes maken. Dat zou dom zijn. We willen hem nog twee jaar laten proeven van alle wedstrijden."

"Hij kan de Ronde van Vlaanderen met de bergen in de Tour combineren. Vanaf 2020 kan hij vol inzetten op het rondewerk of de Vlaamse klassiekers."

"Vorig jaar deed hij mee tot en met de Gold Race. Nu doet hij de Ardennenklassiekers er ook bij. Ik ben overtuigd dat hij in die wedstrijden even goed kan scoren als in het Vlaamse werk."

In de aanloop naar het voorjaar ging Benoot drie weken in de Sierra Nevada trainen. Het legde hem alvast geen windeieren. "En daar zal hij nog enkele weken de vruchten van plukken", weet zijn coach. "Misschien zelfs tot in Luik-Bastenaken-Luik."

Benoot combineert het wielrennen met een universitaire studie. "Tiesj is een zeer kritische renner", lacht Broché. "Als we het morgen over voeding hebben, zal hij zich voorbereid hebben. Dan moet ik opletten dat hij mij niet onder tafel praat."

"Er komen nog veel Britten aan"

De voorbije jaren werkte Frederik Broché  voor de Britse wielerfederatie. "Ik was verantwoordelijk voor de jeugdcoaches", legt hij uit in onze podcast. "Ik trainde geen renners, maar moest er wel voor zorgen dat de coaches hun job goed konden uitvoeren."

"Over het kanaal denken ze op lange termijn. Jongeren combineren de weg met de piste. Specialiseren op jonge leeftijd is geen optie."

"De beste junioren stromen door naar de beloften. Zij komen verplicht in de buurt van een piste wonen. In die leeftijdscategorie, de 19- tot 22-jarigen, boeken de Britten dan ook het meeste winst. Daar zetten renners als Mark Cavendish, Geraint Thomas (foto) en Peter Kennaugh de stap naar een profcarrière. En er zullen nog veel volgen", weet Broché.

"Investeren in piste, MTB en BMX"

Sinds eind vorig jaar is Frederik Broché aan de slag als technisch directeur bij de Belgische wielerbond. Daar werkt hij aan een plan op de lange termijn.

"Naast het wegwielrennen en het veldrijden wil ik ook inzetten op het baanwielrennen, op het mountainbike en het BMX bij de jeugd. Die disciplines zijn geknipt om je later te ontplooien in andere wielertakken. Denk maar aan de Nederlandse BMX-renners die nu op de piste scoren."

"Ik pleit ervoor om niet te snel te specialiseren als jeugdrenner. Nieuwelingen moeten van meerdere disciplines proeven."

Luister naar de podcast Sporza Koers (aflevering 3):