• home
 • video
 • pas verschenen

  Michel Wuyts: "Elk detail kan tot prettig dispuut met José leiden"

  0 / 0
  Michel Wuyts zat maandagavond op de knusse Winteruur-sofa van Wim Helsen. De wielercommentator las in het Canvas-programma een stukje voor uit "Marte Jacobs", een liefdesroman van de Nederlandse auteur Tim Krabbé.

  Michel Wuyts verslindt niet alleen sportkranten en wielertijdschriften, in Winteruur diepte de Sporza-journalist een fragment op uit een boek van Tim Krabbé dat hem dierbaar is: "Marte Jacobs".

  Tim Krabbé beschrijft in dat boek hoe de 17-jarige Emile verliefd wordt op de veel jongere Marte. De liefde voor Marte zou het leven van Emile jarenlang beheersen en zelfs een obsessie worden. Emile schrijft het gedicht "Pasgeboren girafje" over Marte en wordt daarmee plots (maar kortstondig) heel beroemd.

  Michel Wuyts: "Wanneer Emile uiteindelijk de stap zet naar Marte (die intussen 18 is), doet hij dat met tederheid en wordt hij overklast door een ruwe ex-makker die het ondertussen wel gemaakt heeft als schrijver en Marte helemaal inneemt."

  "Bij de eerste lezing van het boek heb ik me in de huid van de poëet gevestigd en heb ik mee geprobeerd dat het goed zou komen. Ik wilde dat er een relatie kwam tussen Emile en Marte. Ik bewonderde Emile voor het geduld en de tederheid waarmee hij uitpakte."

  "Tederheid is ook essentieel voor de stijl die Tim Krabbé neerzet. Tim Krabbé is alles wat ik niet heb: het is allemaal vrij sober. Ook daarom fascineert hij me. Als ik schrijf, is dat met te veel epitheta, te veel bijvoeglijke naamwoorden. Terwijl Tim Krabbé altijd bij de essentie blijft, dat is bijzonder knap."

  "Niet te veel zijweggetjes nemen"

  "Ik moet erop letten dat ik niet te veel afwijk en niet te veel zijweggetjes neem. Gelukkig kun je schrappen wanneer je schrijft. Wanneer je commentaar geeft bij een wielerwedstrijd is dat ook zo, want dan heb je duizenden triggers. Elk detail kan een aanleiding zijn tot een prettig dispuut met mijn cocommentator José De Cauwer", besluit een minzaam lachende Michel.

  Michel Wuyts in Winteruur:

  Tweet: