• home
 • video
 • pas verschenen

  Geen rugnummer 13 meer na overlijden Italiaanse voetballer

  Rugnummer 13 zal bij Fiorentina en Cagliari voor altijd van Astori blijven.

  Na het plotse overlijden van Davide Astori hebben Serie A-clubs Fiorentina en Cagliari beslist rugnummer 13 uit circulatie te halen. De onfortuinlijke verdediger speelde 178 wedstrijden voor Cagliari en 109 voor Fiorentina, waar hij kapitein was en met 13 op zijn rug speelde.

  Geen rugnummer 13 na overlijden Italiaanse voetballer

  Davide Astori kwam zaterdagnacht op 31-jarige leeftijd om het leven in een hotelkamer voor de wedstrijd op Udinese. Het rugnummer 13 zal altijd verbonden blijven met Astori. “Uit eerbetoon”, klinkt het bij Fiorenatina. "Om Davide Astori voor eeuwig te herinneren zal niemand nog met rugnummer 13 voetballen.”

  Legendarische rugnummers in de sport

  Rugnummers hebben wel vaker een iconische waarde in het voetbal - en bij uitbreiding in andere sporten.

  In eigen land is het shirtnummer 23 bij Club Brugge van François Sterchele het bekendste dat niet meer wordt uitgedeeld. Maar als we over de landsgrenzen heen kijken zijn er nog heel wat andere.

  In Nederland is er bij Ajax Amsterdam geen truitje meer met nummer 14. Dat blijft voorbehouden voor de legendarische speler Johan Cruijff.

  Bij Feyenoord delen ze geen nummer 12 uit omdat dat is voorbehouden voor de 12e man. 

  Ook in Italië krijgt niemand bij Milan het nummer 3 meer.
  Dat was uitverkoren voor legende Paolo Maldini. Eén uitzondering: als zijn zoon ooit de selectie zou halen.

  Bij Manchester United is het nummer 7 uitgegroeid tot een statussymbool, nadat onder meer George Best, Bryan Robson, Eric Cantona, David Beckham en Cristiano Ronaldo het shirt hadden aangetrokken.

  Zero-uali

  Vele topspelers baseren zich op hun geboortejaar bij het uitkiezen van hun rugnummer, maar bij het Schotse Aberdeen was er Zerouali die het truitje met het logische 0 aantrok. In 2004 overleed die jammer genoeg bij een auto-ongeluk.

  Om het overzichtelijk te houden besliste FIFA-voorzitter Sepp Blatter dat op eindtoernooien de rugnummers tussen 1 en 24 moeten liggen.

  23

  In het basketbal hebben we nog het legendarische nummer 23 van Michael Jordan.

  Hij koos eerst nummer 45 uit zoals zijn broer, maar dat liep niet lekker. Het werd 23 omdat hij net iets beter dan de helft van zijn broer wou worden. Vele andere sporters volgen het voorbeeld van Jordan en kiezen ook voor 23.