• home
 • video
 • pas verschenen

  "Als Froome zoveel om deze sport geeft, dan liet hij zijn rugnummer liggen"

  Chris Froome reed dit seizoen mee in de Ruta del Sol.

  Het is een tijdje stil geweest rond The Secret Pro, een anonieme profrenner die blogberichten schrijft voor de wielersite Cyclingtips. In een nieuwe episode komt de zaak rond Chris Froome en Team Sky aan bod.

  "Froome zou thuis moeten blijven"

  Team Sky werd gisteren weer in een slecht daglicht geplaatst door een rapport van een Britse parlementaire onderzoekscommissie. Het document handelt vooral over Bradley Wiggins, maar in zijn blog viseert The Secret Pro Chris Froome, boven wie ook nog altijd donkere wolken hangen na zijn salbutamol-plasje in de Vuelta.

  "Ik denk dat die eindzege het resultaat is waar hij het minst trots op is", schrijft de blogger. "Ik kan nog altijd niet bij het gegeven dat hij wist dat hij die dag in Spanje getest zou worden. De leider in een grote ronde wordt altijd gecontroleerd. Hij moet die testruimte binnen gewandeld zijn met het gevoel dat alles in orde zou zijn."

  The Secret Pro schetst hoe het peloton de zaak van Froome bekijkt. De Brit heeft vooralsnog geen sanctie gekregen en fietste mee in de Ruta del Sol.

  "Froome zou thuis moeten blijven. Zo simpel is het. Hij kan zijn trainingsritjes van 200 kilometer afwerken en kan die gegevens op Strava posten, maar een rugnummer opspelden is niet oké. Hij had niet mogen starten in de Ruta del Sol en zou dat deze week ook niet mogen doen in Tirreno-Adriatico."

  "Hij had een voorbeeld kunnen stellen"

  "Natuurlijk heeft hij het recht om zich bij ons te voegen", vult de blogger aan. "Maar als hij dat doet, dan wordt de koers telkens een bijzaak. Alle hoofdpunten gaan over hem en die zaak. Waarom waren zoveel journalisten naar Spanje afgezakt voor de Ruta? Ze waren overal, als aasgieren op een karkas."

  "Dit is wat ik denk: als Froome echt zoveel om deze sport geeft (zoals sommige fans om hem geven), dan zou hij dat rugnummer laten liggen tot de zaak uitgeklaard is. Hij zit in een lastig parket, dat begrijp ik. Maar Froome houdt meer dan wie dan ook van trainen. Doe dat dan gewoon, makker."

  "Jullie zullen nu misschien zeggen: hij is niet schuldig, dus waarom mag hij niet koersen? Zoals ik zeg: voor de sport, voor deze sport waar we allemaal van houden. Hij had een voorbeeld kunnen stellen en had de sport boven zijn eigen belangen kunnen plaatsen. Maar dat heeft hij niet gedaan."