• home
 • video
 • pas verschenen

  Uytterhoeven: "Mark was gevestigde waarde, ik het pummeltje"

  Mark Vanlombeek in de Tour met Mark Uytterhoeven en Andre Meganck.

  0 / 0

  Mark Vanlombeek in de Tour met Mark Uytterhoeven en Andre Meganck.

  Mark Uytterhoeven en Andre Meganck hebben jarenlang samengewerkt met de betreurde Mark Vanlombeek. De twee voormalige collega's halen herinneringen op aan een vakman en warme man. "Mark was een formidabele collega en is later een echte vriend geworden."

  "Hij was de gevestigde waarde, ik het pummeltje"

  "Ik bewaar alleen maar heel goeie herinneringen aan Mark. We hebben 2 volledige Rondes van Frankrijk samen gedaan. Dat zijn er niet veel, maar het waren wel 2 zeer intense. Het was de Tour van 1989 met de 8 seconden van LeMond en Fignon en die van 1990", zegt Mark Uytterhoeven.

  "We waren in die tijd nog maar met 3 tv-mensen van de VRT in de Tour: Mark, Andre Meganck en ik. Het klikte ongelofelijk goed tussen ons drieën. We zijn die twee Tours altijd blijven beschouwen als een van de mooiste periodes uit onze loopbaan."

  Wat maakte Mark en Mark zo sterk? Uytterhoeven: "Mark was de gevestigde waarde, ik het pummeltje. Mark gunde me alles en omgekeerd. Hij zei dat we een systeem moesten ontwerpen om het commentaar beter te maken en niks aan het toeval mochten overlaten. We bereidden ons altijd heel goed voor."

  "In die tijd speelden Marc Van der Linden en Marc Degryse bij Anderlecht. De krant titelden: "Dit is het beste Marc'en-duo na Vanlombeek en Uytterhoeven". Daar hebben wij toen goed mee gelachen."

  "Hij legde een lekkere brok op mijn bord"

  De laatste maanden ging het snel bergaf met de gezondheid van Mark Vanlombeek. Uytterhoeven: "Omdat ik maandenlang in Bali ben en pas in april weer in België ben, heb ik Mark eergisteren nog een afscheidsmail gestuurd. Daarin noemde ik hem een bevriende leeftijdsgenoot. Het verschil tussen ons was 6,5 jaar. Toen ik pas begon bij de sportredactie was dat een groot verschil, maar Mark liet me altijd mijn gang gaan."

  "Ik heb gewoon veel aan Mark te danken. Bij de Wereldbeker voetbal van 1990 verzorgde ik het omkaderingsprogramma van de openingswedstrijd. Hij zou het tweede programma voor zijn rekening nemen. Maar plots zei hij: "Mark, jij doet het goed, jij presenteert ook het tweede". Ik: "Ja maar, jij staat op de dienstlijst en die is heilig". Hij: "Neen, JIJ presenteert". Het was ongelofelijk uitzonderlijk op de sportredactie dat iemand zo'n lekkere brok op je bord legde." 

  "Formidabele collega die echte vriend geworden is"

  André Meganck deelde 20 jaar lang lief en leed met Vanlombeek. "Mark was aanvankelijk een formidabele collega en is later een echte vriend geworden en gebleven", zegt Vanlombeeks assistent.

  "Mark heeft het wielercommentaar een nieuwe dimensie gegeven. Hij heeft het commentaar geërfd van Fred De Bruyne, wat zeer moeilijk was, maar hij heeft er echt zijn schouders onder gezet."

  "Wat ik zo waardeerde aan Mark? Zijn vriendschap, zijn ernst, zijn dubbelchecken van informatie...Mark is op latere leeftijd naar de VTM verhuisd, maar eigenlijk was hij een echte VRT-man. Hij ging voor de VRT door een muur."

  Meganck zag met lede ogen aan hoe de toestand van Vanlombeek slechter werd. Meganck: "Mark heeft een paar chemokuren gekregen, maar die sloegen niet aan. Vorige week is hij opgenomen in Gasthuisberg in Leuven en kon niemand hem nog helpen."

  "Hij is dan weer naar huis mogen gaan, waar ik hem nog gesproken heb, en daar is hij gestorven. Het opmerkelijke is dat Mark geen drama maakte van zijn ziekte, of dat hij het alvast niet liet uitschijnen. Hij wilde zo lang mogelijk van het leven genieten."

  Ex-renners: "Je kon hem meer vertellen dan tegen een andere journalist"

  • Edwig Van Hooydonck: "Mark was een warme persoon, die veel respect had voor de renner en ook de persoon achter de renner. Dat zie je niet zo vaak meer. In 1992 verliet ik de Tour voor het overlijden van mijn vader. Enkele dagen later kreeg ik een brief van Mark. In een hectische Tour had hij de tijd genomen om een brief met troostende woorden te schrijven. Dat was een teken van respect en dat typeert hem. Je kon hem meer vertellen dan tegen een andere journalist. Je wist dat die informatie bij hem zou blijven. Hij zou er nooit misbruik van maken."
  • Johan Museeuw: "Met Mark had ik een supergoeie relatie als journalist, hoe vreemd dat misschien ook klinkt. Hij was rustig, straalde vertrouwen uit en stelde de juiste vragen op het juiste moment. We dronken regelmatig een koffie of een goed glas wijn voor of na de koers. Mark was een levensgenieter van wie we te vroeg afscheid hebben moeten nemen."