• home
 • video
 • pas verschenen

  Openhartige Van Uytvanck geeft pesters lik op stuk en komt uit de kast

  Alison Van Uytvanck leeft op, zowel op als naast de tennisbaan.

  Tennisster Alison Van Uytvanck heeft Inge Van Meensel in haar ziel laten kijken. Ze getuigde onder meer over de pesterijen uit haar jeugd. "Het deed me pijn, maar maakte mij ook sterker." Van Uytvanck out zich in dezelfde Sportweekend-reportage ook als lesbienne: "Ik ben er gelukkiger van geworden."

  "Ik wou meer mijn eigen weg gaan"

  Alison Van Uytvanck won een week geleden haar 2e toernooi uit haar carrière, haar 2e toernooi ook in een halfjaar. Het leverde haar meteen een plaatsje in de top 50 op én de bevestiging dat haar koerswijziging niet verkeerd was.

  Van Uytvanck brak begin februari immers met de Vlaamse Tennisfederatie en haar coach. "Ik voelde me niet super in mijn vel en vond dat er te veel geregeld werd voor mij. Ik wou meer zelf in handen nemen en mijn eigen weg gaan. Je kunt niet zeggen dat het niet loont."

  Volgens haar nieuwe coach kan ze zelfs de top 20 halen. "Dat is natuurlijk een droom, maar ik sta nog maar net in de top 50 en wil het stap voor stap doen. Ik moet de tijd nemen om te blijven groeien."

  "Pesters zullen nu wel pijn hebben, maar niet zoveel als ik vroeger"

  Van Uytvanck nam de kordate beslissing om het roer om te gooien. Nochtans kreeg ze het etiket opgeplakt mentaal té broos te zijn. Pesterijen tijdens haar jeugd op de tennisschool liggen hiervan aan de basis.

  "Doe het maar als 11-jarige pagadder, voor jezelf opkomen. Dat doe je niet en dus kruip je in een hoekje en scherm je jezelf af."

  "Op den duur was het moeilijk om iets positiefs in jezelf te zien. Maar het heeft mij ook sterk gemaakt. Ik stap nu zelf af op kleine kindjes en zeg: "Geen pesterijen hier!""

  "Ik heb de pesters bewezen: ik kan het wél en jullie zijn er nooit geraakt. Die zullen mij nu ook wel volgen en dat zal pijn doen bij hen. Maar ze moeten maar eens denken hoeveel pijn ik vroeger heb geleden."

  "Wil aan de buitenwereld tonen dat ik gelukkig ben met mijn vriendin"

  Het gaat Alison Van Uytvanck niet alleen sportief maar ook privé voor de wind. Ze ontkent niet langer dat ze een relatie heeft met een vrouw. "Ik ben er gelukkiger van geworden. Binnenkort gaan we samenwonen."

  "We voelen ons supergoed en zijn samen supergelukkig. Dat willen we aan de buitenwereld tonen. Niemand moet zich verantwoorden waarom hij of zij lesbisch of homo is. Het is geen ziekte."

  "We stoppen het niet meer onder stoelen of banken en worden ook thuis geaccepteerd. Dat geeft ons een goed gevoel."

  VIDEO: Bekijk de reportage met Van Uytvanck uit Sportweekend