• home
 • video
 • pas verschenen

  Britse parlementsleden: "Sky en Wiggins hebben lijn overschreden"

  Wiggins wordt opnieuw met de vinger gewezen.

  0 / 0
  Team Sky en zijn (ex-)renner Bradley Wiggins hebben een "ethische lijn" overschreden door corticosteroïden toe te dienen voor de Ronde van Frankrijk van 2012. Dat zegt een rapport dat Britse parlementsleden vanochtend gepubliceerd hebben.

  Het rapport van de commissie Cultuur, Media en Sport schetst een algemeen beeld van het gebruik van prestatiebevorderende middelen in de sport. Het besteedt daarbij bijzondere aandacht aan Bradley Wiggins, in 2012 de eerste Britse Tour-winnaar uit de geschiedenis, en zijn gebruik van het product triamcinolon.

  Wiggins had dankzij het systeem van de "therapeutische uitzonderingen" toelating gekregen om voor de Tour van 2012 triamcinolon te gebruiken. Dat is een middel om allergieën en ademhalingsmoeilijkheden te behandelen.

  "We geloven dat deze krachtige corticosteroïde gebruikt werd om Bradley Wiggins, en mogelijk andere renners die hem steunden, voor te bereiden op de Tour de France", zegt het rapport.

  "Niet met de bedoeling een medische nood te behandelen, maar om - voor de start van de wedstrijd - de verhouding kracht ten opzichte van gewicht te verbeteren (lees: af te vallen, red). Wiggins heeft daar tijdens de koers voordeel uitgehaald."

  De Britse parlementscommissie beklemtoont dat er strikt genomen geen schending plaatsgevonden heeft van de regels van het wereldantidopingagentschap WADA. Wel is er een "ethische lijn" bij het immer "zero tolerance" predikende Team Sky overschreden, zo luidt het.

  Het rapport stelt verder aan de kaak dat Team Sky geen accurate medische verslagen kan voorleggen en dat manager Dave Brailsford niet zou weten welke producten de dokters aan zijn renners geven. "Daar moet Brailsford zijn verantwoordelijkheid voor nemen."

  Tweets:

  Team Sky ontkent beschuldiging in alle talen

  In een reactie op de website van de ploeg betwist Team Sky de aantijgingen. "We ontkennen ten stelligste het wijdverspreide gebruik van triamcinolon in de aanloop naar de Tour van 2012. We zijn verrast en ontgoocheld dat de parlementscommissie dit poneert zonder enig bewijs op tafel te leggen of ons de kans te geven om te reageren. Dit is oneerlijk tegenover het team en de renners in kwestie", zegt Sky.

  "Wij nemen onze verantwoordelijkheid in de sport ernstig. Wij proberen een omgeving te creëren waarin onze renners op een zuivere manier zo goed mogelijk kunnen presteren."

  Wiggins op Twitter: "Triestig"

  Bradley Wiggins gebaart met een tweet van krommenaas. "Het is heel triestig dat mensen beschuldigd worden van praktijken die ze nooit begaan hebben en dat dat dan plots "feiten" worden. Ik ontken ten stelligste dat ik een product genomen heb zonder dat daar een medische reden voor was. Ik hoop dat ik hier de komende dagen mijn zegje over mag doen."

  Suggestie van Karl Vannieuwkerke: