• home
 • video
 • pas verschenen

  Atletiektalent Jonathan Sacoor (18) stelt zich voor: "Kan nog veel progressie maken"

  Jonathan Sacoor traint als 1,5 jaar mee met de Borlées.

  0 / 0
  Voor de atletiekliefhebbers was hij geen verrassing, maar het voorbije weekend maakte ook het grote publiek kennis met Jonathan Sacoor. In zijn eerste wedstrijd aan de zijde van de Borlées pakte het 18-jarige talent van Olympic Essenbeek Halle brons. "Ik ben geen onbekende zoon van Jacques", lachte hij de fysieke gelijkenis weg.

  Sacoor, al jaren top

  Al enkele jaren maakt de opgeschoten Sacoor het mooie weer bij de jeugd: in 2016 eindigde hij 4e op de 400 meter op het EK U20 in 47"71, een jaar later en 1,5 seconde sneller werd dat een bronzen medaille op het EK U20 in 46"23.

  Het leverde de jongeling een plaats op als reserve in de aflossingsploeg bij de grote jongens voor het WK in Londen. "Ik kwam toen niet in actie. Maar ik kon er veel ervaring opdoen."

  Hij mocht in november mee op de olympische stage met Team Belgium naar Lanzarote en vertoefde samen met Team Borlée de voorbije winter enkele weken in Tenerife. Daar legde hij de basis voor de Belgische indoortitel bij de elite én een zege op de IFAM-meeting in Gent, waarop hij zijn selectie voor het WK indoor beet had.

  "Ben jij een onbekende zoon?"

  Bij OEH is Jean-Marie Bras Sacoors coach, sinds 1,5 jaar traint hij ook onder de hoede van Jacques Borlée. Hoe schat die het Vlaamse talent in? "Mentaal is Jonathan heel sterk, hij pikt alles op wat er gezegd wordt. Hij heeft heel veel kwaliteiten. Er wacht hem een grote toekomst."

  Voor Sacoor lijkt alles vanzelf te gaan: "Ik heb het laatste jaar met Jacques zoveel bijgeleerd, ik kan het niet allemaal opsommen. Ik voel me echt thuis bij de ploeg. Ik kijk al van kleins af op naar de broers. Ik ben trots dat ik mij deel van de 4x400 kan noemen."

  Niet alleen sportief klikt het, maar ook fysiek is er heel wat gelijkenis: "Ik heb al van mensen gehoord dat ze vinden dat ik op de broers lijk. "Ben jij een onbekende zoon?", vragen ze mij. Met de taal is het nog een beetje moeilijk, maar mijn Frans gaat er veel op vooruit."

  "Ik kon mijn nummer niet opspelden van de zenuwen"

  En Sacoor viel niet uit de toon op zijn eerste internationale toernooi bij de profs. "Het is ongelooflijk dat ik in mijn eerste wedstrijd meteen zo'n goeie prestatie kan leveren. En dit WK was eigenlijk de voorbereiding voor de zomer, het is ongelooflijk dat we dan brons halen."

  De zenuwen hadden hem wel flink te pakken: "Ik wou niet teleurstellen. Toen ik mijn nummer moest opspelden, kon ik amper bewegen, zo hard was ik aan het trillen. Maar Jacques, Kevin, Jonathan en Dylan geven ongelooflijk veel steun en zeggen altijd wat ik moet doen. Dat gaf veel zelfvertrouwen. Ik ben blij dat ik niet heb teleurgesteld."

  "Ik denk dat ik een redelijke tijd liep. Al was het technisch niet zo sterk: ik had een slechte stokwissel, vertrok veel te traag en keek halfweg achterom, terwijl ik weet dat dat niet mag. Gezien de sterke tijd zal iedereen goed gepresteerd hebben, alleen weet ik van mezelf dat ik nog een beetje beter kan."

  "Onder de 46" lopen lijkt me zeer haalbaar"

  Hoe ziet Sacoor de rest van 2018 evolueren? "Mijn doelen zijn het EK outdoor in Berlijn met de 4x400m en individueel het WK junioren in Finland. Ik sta nu 5e op de wereldranking op de 400 indoor, ik denk dat ik individueel ook iets moois kan bereiken."

  Hij wil ook onder de 46 seconden duiken op de 400 meter, nu is zijn persoonlijke record 46"21. "Ik denk dat ik nog veel progressie kan maken. Ik train nog maar een jaartje bij Jacques en werkte vooral technisch. De techniek zit redelijk goed, ik denk dat we dit jaar wat zwaarder beginnen te werken en ik veel vooruitgang kan maken. Onder de 46" lopen lijkt me zeer haalbaar. Al mag ik niet te overtuigend zijn, want er kan altijd iets gebeuren."

  "Aan het sterven van de stress"

  Belgian Tornados pakken brons na spannende ontknoping op het WK indoor