• home
 • video
 • pas verschenen

  "Kans is groter dat Vandoorne zelfde niveau haalt als Verstappen"

  Stoffel Vandoorne maalde vorige week rondjes in Barcelona.

  Dinsdag ronken de F1-motoren opnieuw op het circuit van Barcelona voor de tweede testweek voor de start van het WK op 25 maart in Australië. Stoffel Vandoorne en McLaren hadden een betere eerste testweek dan vorig jaar. "Vorig jaar stond hij om de haverklap stil."

  "Kans op problemen bij McLaren is kleiner dan vorig jaar"

  Het tweede seizoen in de Formule 1 kondigt zich wat positiever aan voor Stoffel Vandoorne dan zijn debuutseizoen vorig jaar. In de eerste testweek in Barcelona kon Vandoorne heel wat rondjes afleggen met zijn McLaren. 

  F1-kenner Gert Vermersch volgde de testweek met argusogen. "Wat me vooral is opgevallen aan de auto van Stoffel Vandoorne is dat hij in tegenstelling tot de auto van vorig jaar is blijven rijden. Vorig jaar stond Stoffel om de haverklap stil."

  "Dat is de grootste opsteker voor Vandoorne, hij was de eerste rijder die op één dag meer dan 500 kilometer heeft afgelegd." McLaren ruilde de Honda-motor in voor een exemplaar van Renault. 

  "De kans is veel kleiner dat er bij McLaren zo veel problemen opduiken als vorig jaar. De motor van Renault heeft zijn strepen al verdiend. De kans is groter dat Vandoorne op een zelfde niveau zal presteren als Max Verstappen bij Red Bull (ook met een Renault-motor)."

  "Vandoorne heeft dezelfde capaciteiten als Verstappen"

  Wat mogen we dan verwachten van Vandoorne? "Of dat goed genoeg is om races te winnen, dat zal vooral afhangen van hoe sterk Lewis Hamilton (Mercedes) en Sebastian Vettel (Ferrari) zullen zijn", zegt Vermersch.

  "Ik heb het gevoel dat zij hun voorsprong nog vergroot hebben, maar dat moet nog bevestigd worden in de eerste races. Het zou me wel verwonderen als Red Bull en McLaren heel dicht bij Mercedes en Ferrari zouden komen."

  Het gevecht om de ereplaatsen kan dus af en toe een duel der Lage Landen worden. "Stoffel Vandoorne heeft een andere aanpak dan Max Verstappen. Hij is minder flamboyant, meer een werker die in en naast de auto wel doordacht te werk gaat."

  "Maar volgens mij heeft hij dezelfde capaciteiten als Max Verstappen en kan hij evengoed wereldkampioen worden. Maar voor 2018 wordt het wellicht een plaats in de subtop voor Vandoorne."

  "Twee testweken zijn van levensbelang"

  Dinsdag beginnen de F1-teams aan hun tweede testweek op het circuit van Barcelona. Vorige week gooiden de weersomstandigheden (koude, sneeuw en regen) roet in het eten en konden de teams niet hun programma afwerken.

  "Die testen zijn van levensbelang", zegt Vermersch. "De teams hebben twee keer vier dagen, de enige dagen die de teams mogen gebruiken, om te testen voor het seizoen begint. Acht dagen om de auto die ze in de winter ontwikkeld hebben aan de tand te voelen en eventuele kinderziekten nog weg te werken voor de start van het seizoen."