• home
 • video
 • pas verschenen

  Waar zaten Van Avermaet, Vanmarcke en Gilbert vandaag? "Ik kon niks doen"

  Philippe Gilbert speelde geen rol van betekenis.

  In de top 10 van de Strade Bianche ontbraken veel verwachte namen. Michal Kwiatkowski streed een tijd mee in de vuurlinie, maar kreeg nog een tik van 11 minuten. En wat is er Greg Van Avermaet en de rest overkomen?

  Michal Kwiatkowski: 30e op 10'57"

  De tweevoudige winnaar reed lange tijd aan de zijde van Wout van Aert, in een kopgroep van 10 man. Maar Kwiatkowski kreeg in de slotfase nog een lel van bijna 11 minuten.

  "Dit was een van de zwaarste koersen die ik ooit gereden heb", reageerde de Pool van Sky. "Ik ben blij dat het voorbij is. Op het einde miste ik dat tikkeltje kracht om mijn ding te doen. Maar ik ben blij dat ik de koers overleefd heb en niet gevallen ben."

  Greg Van Avermaet: 34e op 13'05"

  BMC-kopman Greg Van Avermaet houdt van de Strade Bianche, maar reed vandaag nauwelijks in beeld. "Ik voelde me goed totdat de wedstrijd echt losbarstte", zei Van Avermaet na afloop.

  "Ik kon niet diep gaan in deze weersomstandigheden. Mijn benen deden niet wat ik wilde. Ik ben teleurgesteld, omdat ik deze wedstrijd heel graag rijd en er was niets wat ik kon doen."

  Philippe Gilbert: 36e op 13'05"

  Op 70 kilometer van de streep vertoefde Philippe Gilbert nog in het eerste peloton, samen met zijn ploegmakkers Capecchi, Gaviria, Keisse, Serry en Stybar.

  Maar daarna was de oud-winnaar in geen velden of wegen meer te bespeuren. De oorzaak is nog niet bekend. Gilbert druppelde uiteindelijk binnen in het spoor van zijn ex-ploegmaten Schär en Van Avermaet, op meer dan 13 minuten.

  Sep Vanmarcke: 41e op 17'08"

  "Ik had mechanische problemen op de 7e grindstrook (op zo'n 70 km van de finish)", doet Vanmarcke zijn verhaal. "Dat was net op het moment dat de wedstrijd losbarstte."

  "Ik moest wachten op een nieuwe fiets en alles geven in de achtervolging, waardoor ik veel tijd en energie verspilde. Ik keerde wel nog terug. Maar daarna kwam ik de man met de hamer tegen. Het was een zware editie."

  Sagan: "Eerste koers na maand hoogtestage"

  Peter Sagan (8e) was uiteindelijk nog een van de betere toppers, maar meespelen voor de knikkers zat er niet in. "Door het weer was het extra lastig vandaag", zegt de wereldkampioen.

  "Het was mijn eerste wedstrijd in een maand na een lange hoogtestage (in de Sierra Nevada). Het gevoel was goed, maar natuurlijk hadden we op een beter resultaat gehoopt."

  Slechts 53 renners in de uitslag

  Van de 146 deelnemers gaf de helft onderweg op. 73 renners bereikten dus de Piazza del Campo in Siena, maar 20 man kwam buiten tijd aan. Edvald Boasson Hagen was een van de pechvogels die niet in de uitslag werd opgenomen.

  De opvallendste namen die die onderweg uit de koers stapten: Jasper Stuyven, Fabio Felline,  Sonny Colbrelli, Vincenzo Nibali, Luke Durbridge en Moreno Moser.