• home
 • video
 • pas verschenen

  De Ketele verdedigt keuze in ploegenachtervolging: "Het uitpraten met de coach"

  0 / 0
  De ploegenachtervolging bij de mannen op het WK in Apeldoorn gaf niet wat ervan verwacht werd. De staf voelde zich gepasseerd door Kenny De Ketele, die kort voor de race voor een grotere versnelling koos. "We hoeven niet altijd 100 procent akkoord te gaan, ik denk dat ze gaan inzien dat het grote durf en ambitie was", reageert De Ketele.

  Met een ontgoochelende 4'03"367 eindigden de Belgische mannen (De Ketele, Ghys, De Vylder en De Pauw) woensdag 12e in de kwalificaties, enkel de top 8 stootte door. Achteraf bleek dat het viertal voor de grotere versnelling van De Ketele koos.

  De Ketele verklaarde zich - vrijdag na de puntenkoers - nader bij Sporza. "Ik besliste niet alleen. Ik ben sowieso de kapitein op het schip, maar reed de voorbije edities ook al een tandje groter dan de rest."

  "Ik zag op mijn fiets voor de wedstrijd dat er een tandje te klein op zat volgens wat ik wou. Het is mijn plicht om aan de groep mee te delen welk verzet ik kies. Ik heb gewoon gezegd dat ik groter ging en de jongens zijn mij daarin gevolgd. Dat zijn hun persoonlijke keuzes."

  "Ik ben persoonlijk van mening: mochten we een tandje kleiner gereden hebben, waren we geen seconde rapper. Dat is praat achteraf."

  De Ketele: "Trots op de durf van mijn jongens"

  De Ketele heeft geen spijt van zijn keuze: "Ik ben vooral trots op die mannen dat ze dat gedurfd hebben. Daar zitten mannen van 22 en 21 jaar tussen, je zou eens moeten voelen welk verzet die trappen."

  "Dat brengt veel hoop voor de toekomst. Als ze sterker gaan worden en ze dat tandje toch rond krijgen, dan staan we waar we moeten staan: in de top 8."

  "Ik ben heel trots op mijn jongens. Ze hebben het schitterend gedaan. We hebben ons goed voorbereid ondanks tegenslagen door ziekte. "De tijd was niet wat we gehoopt hadden, maar ze laten hun hoofd niet hangen. We komen terug.”

  "Geen haar in de boter met coach, uitpraten na het WK"

  In de box van de Belgen was er wel wat spanning rond die achtervolging. Begrijpt De Ketele dat bondscoach Peter Pieters en de technisch directeur zich gepasseerd voelen?

  De Ketele: "Ze waren daar in de box voor de wedstrijd. Ze hebben het laten gebeuren. Ze hebben evenveel verantwoordelijkheid, denk ik."

  "Het was onze keuze, we moeten niet altijd 100 procent akkoord gaan met elkaar. Het is gewoon belangrijk om elkaar nu weer te vinden en erover te praten. Maar dat gaan we niet in de pers doen. Dat doen we rustig na het WK."

  "Ik ben er zeker van dat er geen haar in de boter zit. Dat wordt uitgepraat als grote mensen. Ik denk dat ze ook gaan inzien dat het grote durf en ambitie was, meer dan dat we probeerden de staf te passeren."

  België moet leren inzien dat piste universiteit van wielrennen is"

  "Als we die lijn kunnen gelijktrekken, kunnen we weer voortbouwen. Ik heb het volste vertrouwen in die mannen. Ze hebben heel veel talent. Voor een paar van die jongens staan de wegploegen aan te schuiven. Dat siert hun niveau op de piste. Het is ook een pleidooi voor de piste: het is de universiteit van het wielrennen. Eén keer dat ze dat gaan leren inzien in België, zullen er nog heel veel talenten volgen."

  Volledige interview over De Ketele over puntenkoers, achtervolging en ploegkoers: