• home
 • video
 • pas verschenen

  Cercle Brugge: "We zijn de favorietenrol nooit uit de weg gegaan"

  Zondag is de eerste finalewedstrijd voor de promotie naar 1A.

  Cercle Brugge of Beerschot Wilrijk: een van die twee clubs speelt volgend seizoen weer op het hoogste niveau. Sporza sprak met Cercle-voorzitter Frans Schotte en Vincent Euvrard, de T2 van de winnaar van de tweede periode.

  "Een stabiele factor in eerste klasse worden"

  "Voor het seizoen hadden we al gezegd dat we één doel hadden: promoveren. Die horde is genomen en nu gaan we voluit voor de promotie", opent Cercle-voorzitter Frans Schotte.

  "Als het mislukt, dan hebben we maar één opdracht: het volgend seizoen beter doen. Dat betekent dat we opnieuw moeten kijken om een nog sterkere ploeg op de been te brengen."

  "Maar we moeten onze plaats in eerste klasse proberen te krijgen en daar een stabiele factor worden. En we moeten af en toe een prik uitdelen aan de ploegen die hoger in de rangschikking staan. Dat moet onze ambitie zijn." 

  "Extern kapitaal voor financiële ruggengraat"

  Na een grijze periode met vooral financiële kopzorgen oogt de toekomst van Cercle Brugge dus weer een stuk rooskleuriger. "Het klopt dat we in zwaar water zaten. Op financieel vlak hadden we het zeer lastig", zegt Frans Schotte.

  "Iedereen heeft zijn geld gekregen, soms met enige vertraging. Maar zoals bijna alle ploegen in 1B hebben we moeten zoeken naar extern kapitaal om een financiële ruggengraat te krijgen. De kosten die men nu krijgt in 1B tegenover de vroegere tweede klasse zijn een veelvoud geworden."

  "Vroeger kon je in tweede klasse een rustig seizoen hebben met een budget van anderhalf miljoen euro. Als je vandaag geen 3 miljoen hebt, dan kun je gewoon niet meedoen. Maar de inkomsten zijn niet in die mate gestegen."

  "Monaco wil zelf ook de eigenheid van Cercle bewaren"

  Cercle Brugge zocht en vond steun bij Monaco, dat nu al 10 maanden meerderheidsaandeelhouder is. "Die samenwerking loopt goed. Ik denk dat wij de beste keuze onder de investeerders gemaakt hebben."

  "Ze waren over de eerste periode tevreden, alleen niet over het resultaat (Cercle werd derde, red). Na de tweede periode zijn ze ook over het resultaat tevreden."

  "Wat mijn rol dan is? Onder meer de eigenheid van Cercle bewaken", zegt de preses. "Daar hoef ik niet veel inspanningen voor te doen, want dat wil Monaco ook."

  "We hebben een goed contact, waarbij de beslissingen in Monaco genomen worden. Maar voor die fundamentele beslissingen krijgt de Raad van Bestuur van Cercle Brugge altijd inspraak."

  "Geen allegaartje van egoïsten"

  "Er is een hemelsbreed verschil met de komst van Monaco", erkent ook assistent-coach Vincent Euvrard. "Ze hebben nieuwe middelen aangebracht, maar het familiale gevoel is niet verdwenen. Er is ontzettend veel betrokkenheid van Monaco."

  Op sportief vlak werpt de samenwerking ook zijn vruchten af. Cercle won de tweede periode en speelt de finalewedstrijden. "In de tweede ronde stond een team op het veld dat voor elkaar door het vuur wil gaan. Het is geen allegaartje van egoïsten."

  "We zijn de ploeg in vorm"

  Is Cercle dan favoriet tegen Beerschot Wilrijk? "Ik denk niet dat wij de favorietenrol ooit uit de weg zijn gegaan, maar in het voetbal heeft de underdog al vaker gewonnen", erkent Euvrard.

  "We zijn de ploeg in vorm. We hebben 11 wedstrijden niet verloren en eindigden in het totaalklassement op de eerste plaats met de meeste goals."

  "Ik denk dat Beerschot iets meer uitgaat van het balbezit, terwijl wij de voorbije maanden gefocust hebben op defensieve stabiliteit. Het grote verschil tussen het Cercle uit de eerste en tweede periode is het aantal tegengoals: van 21 naar 12. Dat is de basis van ons succes geweest."

  "Of Cercle promoveert? Ja. Wat als het misloopt? Dan werken we richting volgend seizoen, maar het zou natuurlijk een erg grote ontgoocheling zijn."