• home
 • video
 • pas verschenen

  Verhuursaga rond Perbet in Brugge: 5 gevallen geven Club gelijk

  Perbet viert zijn openingstreffer begin dit jaar tegen Moeskroen.

  KV Kortrijk moet een half miljoen euro ophoesten als het morgen huurling Jérémy Perbet opstelt tegen Club Brugge. Onder meer Real Madrid, Manchester City en Ajax stonden hun verhuurde spelers wél toe om tegen hun werkgever te spelen, maar beklaagden zich dat achteraf.

  De hoge prijs houdt Jérémy Perbet in de tribune, hoewel Kortrijk nog volop in de running is voor Play-off 1 en de punten broodnodig heeft. Dit vrije weekend voor de Fransman komt evenwel nog goed uit, want hij heeft last van zijn voet.

  Perbet is niet de enige Club-speler die tijdens de match tegen zijn eigenlijke werkgever in de tribune vertoeft.Ook in het huurcontract van Sander Coopman (Zulte Waregem) is een dergelijke clausule opgenomen. Ridicuul vinden sommigen, maar voorbeelden uit een niet zo heel ver verleden tonen aan dat Clubs vrees niet geheel onterecht is.

  Ironie bij RSCA: topschutter Thelin

  In de Jupiler Pro League hoeven we niet ver terug te gaan in de tijd. Een maand geleden ontving kampioen Anderlecht in het Astridpark Waasland-Beveren, de club waaraan het zijn Zweedse spits Isaac Thelin verhuurd heeft. In een beladen duel zette Thelin 10 minuten voor affluiten een strafschop om en hield daarmee zijn moederclub op een gelijkspel (2-2).

  Vertonghen, gij kieken!

  In Nederland vinden we met Rode Duivel Jan Vertonghen een uitgelezen voorbeeld terug van een uitgeleende speler die zijn werkgever een loer draait.

  In 2007, vier wedstrijden voor het einde van de competitie, speelde onze landgenoot met RKC Waalwijk tegen moederclub Ajax. Vertonghen droeg met een goal bij aan het 2-2-gelijkspel tegen de Nederlandse topclub.

  Ajax won zijn laatste drie matchen daarna wel, maar moest de titel toch aan PSV laten. De Amsterdammers hadden een even hoog puntenaantal maar moesten in het doelpuntensaldo het hoofd buigen. Ajax kwam - u raadt het al - 1 doelpunt te kort.

  Manchester City genekt in de Champions League

  Patrick Roberts (21) zal de confrontatie met zijn moederclub Manchester City niet snel vergeten. Roberts werd in februari 2016 voor anderhalf seizoen verhuurd aan de Schotse topclub Celtic.

  Een half jaar later keerde de toen 19-jarige winger al terug naar het Etihad Stadium, in het teken van een groepswedstrijd in de Champions League. Na 4 minuten herinnerde hij zijn Engelse werkgever al aan zijn potentieel. De dribbel van de Engelse jeugdinternational begon buiten het strafschopgebied en eindigde enig mooi met een schuiver in de verste hoek.

  Roberts werd achteraf verkozen tot “man van de match”. Ondanks zijn goede prestaties werd hij dit jaar al voor de derde keer op rij verhuurd aan Celtic, waarmee hij het dit seizoen in de Champions League opnam tegen Anderlecht.

  Ook Real stuit in de CL op verhuurde speler

  In 2004 had Real Madrid met Raul, Zidane, Ronaldo, Roberto Carlos en David Beckham enkele raspaardjes in de kern lopen. Spits Fernando Morientes, toen 28, was door die weelde naar plek 4 verwezen in de pikorde. Tijd om andere oorden op te zoeken, dacht de Spaanse international, waarop hij een seizoen aan Monaco verhuurd werd.

  In de kwartfinales van de Champions League zag de Spanjaard zijn oude teammakkers vroegtijdig weer. En hoe. Na in de heenmatch (4-2) in Madrid een levensbelangrijk uitdoelpunt te hebben gescoord, prikte hij ook in de terugwedstrijd (3-1) een bal in het net.

  Real uitgeschakeld en Monaco stootte door. Florentino Perez, voorzitter van Real Madrid, haalde Morientes het seizoen daarop prompt terug naar Real.

  LuaLua veroorzaakt commotie in de Premier League

  In de Premier League vallen er geen dergelijke (recente) gevallen te bespeuren. Dat is logisch, want de Engelse competitie verbood de mogelijkheid om verhuurde spelers tegen hun moederclub te laten opdraven al in 2004. Die beslissing kwam er nadat Lomana LuaLua een late gelijkmaker voor Portsmouth gescoord had tegen zijn oorspronkelijke werkgever Newcastle United.