• home
 • video
 • pas verschenen

  Racismezaak tegen Club Brugge onontvankelijk verklaard

  Club Brugge moet dan toch geen wedstrijd achter gesloten deuren spelen.

  Club Brugge wordt niet vervolgd voor de racistische spreekkoren van zijn supporters naar Francis N'Ganga (Charleroi) en Paul-José Mpoku (Standard). De disciplinaire commissie oordeelt dat de zaak onontvankelijk verklaard moet worden.

  Tijdens de match tegen Charleroi slingerden enkele fans van Club Brugge oerwoudgeluiden naar het hoofd van Francis N'Ganga. Ook Paul-José Mpoku (Standard) kreeg in de bekermatch racistische spreekkoren te horen.

  Het Bondsparket riep Club Brugge op het matje. Club riskeerde een fikse geldboete en een wedstrijd achter gesloten deuren. "Hier moet een einde aan komen", klonk het vastberaden bij KBVB-voorzitter Gérard Linard.

  Maar de disciplinaire commissie verklaart de zaak nu onontvankelijk. Er was immers een procedurefout geslopen in de oproepingsbrief. Club Brugge gaat zo vrijuit. "Maar dit verandert niets aan de inspanningen die Club zal blijven leveren op vlak van preventie en repressie", laat Club Brugge weten.

  Ook geen straf voor Kortrijk, Antwerp, Moeskroen en Lokeren

  Niet alleen Club Brugge, maar ook KV Kortrijk, Moeskroen, Antwerp en Sporting Lokeren ontsnappen door de nalatigheid van het Bondsparket aan een sanctie voor supportersongeregeldheden. De dagvaarding van het Bondsparket voldeed niet aan de vormvereisten zoals het bondsreglement die voorschrijft. De oproepingsbrief werd wel gestuurd, maar niet ondertekend door de procureur.

  Lokeren verscheen voor de commissie voor anti-Waalse gezangen in de thuismatch tegen Standard (3 februari). Supporters gooiden ook projectielen richting een assistent-ref. De club riskeerde 2.000 euro boete. Kortrijk en Moeskroen riskeerden een straf voor incidenten in hun onderlinge derby van 23 januari. Antwerp ontsnapt dan weer aan een sanctie voor spreekkoren in Charleroi (28 januari).

  Tweet van Club Brugge: