• home
 • video
 • pas verschenen

  Opmerkelijk: alle lopers in een reeks gediskwalificeerd op WK

  De atleten verlieten hun baan te vroeg.

  Er werd vandaag geschiedenis geschreven op het WK atletiek. Niet met een wereldrecord, wel door een opmerkelijke beslissing van de jury. In de reeksen van de 400m werden de vijf deelnemers allemaal gediskwalificeerd. Ook topfavoriet Bralon Taplin was bij de ongelukkigen.

  De derde reeks van de 400 meter leek wel vervloekt. Het begon met een valse start van Abdalelah Haroun uit Qatar, de zilveren medaille van twee jaar geleden. Voor Haroun was de race daarmee al voorbij.

  De andere vier atleten stapten vervolgens tijdens de race allemaal te vroeg even buiten hun baan, zo constateerden de juryleden. Ze werden daarom allemaal gediskwalificeerd.

  Tot dit kwartet behoorde ook Bralon Taplin uit Grenada, de snelste man van dit jaar op de 400 meter met 44"88. Taplin won de reeks probleemloos, maar hoorde even later dus dat hij was gediskwalificeerd. Op tv-beelden was niet duidelijk te zien of de favoriet ook echt buiten zijn baan was gekomen, maar zijn protest werd afgewezen.

  Volgens statistici is het op grote atletiektoernooien nooit eerder gebeurd dat alle lopers uit een reeks gediskwalificeerd werden. 

  Geschiedenis: