• home
 • video
 • pas verschenen

  Brys: "Dit moet het moment zijn om de stap naar eerste te zetten"

  0 / 0
  Beerschot Wilrijk kan voor de vijfde keer op een rij promoveren. De inzet is deze keer niet min: de Jupiler Pro League. "Laat maar komen", zegt coach Marc Brys over de finalewedstrijden. "Cercle is favoriet, maar je moet je kans grijpen", klinkt het bij Hernan Losada.

  "Ik zie weer een gretige en frisse groep"

  Beerschot Wilrijk-coach Marc Brys werd deze week vader van een zoontje Maximos. "Eén opdracht is al mooi vervuld, dat mag zondag ook", zegt Brys aan Sporza.

  "Of we nerveus zijn? Zenuwen zijn een slechte raadgever. De spanning stijgt en dat is goed. Gezonde stress is nodig om goed te kunnen werken. Het zijn momenten waar elke voetballer naar uitkijkt. Laat maar komen."

  Van zijn 7 laatste matchen kon Beerschot er maar eentje winnen. Zit dat in de hoofden van de spelers en coach? "Neen, want er hangt een verhaal aan vast. We wonnen de eerste periode met een kleine kern, die als een citroen werd uitgeperst."

  "In de tweede periode kregen we dan blessures door die extra inspanningen uit de eerste periode. Daar hebben we een prijs voor betaald. Nu zie ik weer een gretige en frisse groep. Alle symptomen van het begin van het seizoen zijn terug."

  "Het zal alleen maar moeilijker worden om uit 1B te geraken"

  Cercle Brugge keek Beerschot Wilrijk vier keer in de ogen en won drie keer. Zijn de West-Vlamingen dan favoriet? "Als je de budgetten naast elkaar legt, is het duidelijk. Als je de premies van de trainers vergelijkt, dan is het ook overduidelijk", zegt Brys. "We spelen voor wat we waard zijn. We hebben zeker geen angst."

  Enkele weken geleden gaf Beerschot tegen Cercle in de slotminuten nog een 2-0-voorsprong uit handen. Cercle won alsnog met 2-3. "Ik hoop dat die match nog deels in onze hoofden zit. De wedstrijd was gespeeld, maar er was concentratieverlies en toen slikten we nog drie goals."

  Beerschot Wilrijk kan voor de vijfde keer op een rij promotie vieren. Gaat het niet wat te snel? "Neen, dat denk ik net niet. Ik denk net dat dit het moment moet zijn om de stap te zetten. Het is nooit te vroeg. Ik denk dat het alleen maar moeilijker zal worden om uit 1B te geraken, want de budgetten stijgen bij alle clubs."

  "Wat als het misloopt? Dat zou een serieuze klap zijn, voor mezelf en voor de spelersgroep. Maar iedereen heeft zijn eigen motivatie. Sommigen willen tonen dat ze eerste klasse waardig zijn, anderen willen daar van proeven."

  Losada: "Cercle is favoriet"

  Hernan Losada, 35 intussen, klopt met Beerschot Wilrijk dus op de poort van de Jupiler Pro League. "Ik kan niet meer wachten tot zondag. Je probeert te trainen zoals in een gewone week, maar dat is het niet. We staan op twee matchen van eerste klasse. Het is een unieke opportuniteit."

  "Dat we de jongste matchen amper gewonnen hebben? Een finale is een finale en dan wordt er op een andere manier gespeeld. Het maakt niet zoveel uit hoe wij of Cercle het de laatste matchen gedaan hebben."

  Cercle won drie van de vier confrontaties met Beerschot. "Dat hoeft niet te betekenen dat zij beter zijn. Maar het zegt wel dat Cercle favoriet is. Zij wilden voor het seizoen al promoveren, wij wilden in 1B blijven. We hebben veel beter gepresteerd dan verwacht. Cercle blijft favoriet, maar je moet je kans proberen te grijpen."

  "Met Losada volgend jaar? Dat weet ik nog niet"

  "Ik ben drie jaar geleden teruggekomen naar Beerschot om hen weer naar eerste klasse te helpen. Nu staan we er zo dichtbij", zegt Losada, die enkele familieleden uit Argentinië de oversteek zag maken voor de finalewedstrijden.

  "Dit was mijn droom, maar niemand had verwacht dat het zo snel zou gebeuren. Dit is mijn 7e seizoen bij Beerschot onder 3 verschillende namen: Germinal Beerschot, Beerschot AC en Beerschot Wilrijk. Maar Beerschot blijft Beerschot."

  "Wat als het misloopt? We moeten het gevoel hebben dat we alles gegeven hebben. En anders proberen we het volgend jaar. Met Losada? Dat weet ik nog niet. Die beslissing moet nog genomen worden. Nu probeer ik alleen te focussen op de finales."