• home
 • video
 • pas verschenen

  Analyse van Piet den Boer: "KVM heeft Ferrera te veel vrijheid gegeven"

  Piet den Boer naast Mark Uytterhoeven.

  KV Mechelen vecht de komende 2 matchen voor lijfsbehoud in de Jupiler Pro League. "De kans dat KV er in blijft? Ik hoop op 50,00001%", zegt Piet den Boer, die exact 30 jaar geleden in de finale van Europacup II tegen Ajax het enige doelpunt voor geel-rood scoorde.

  "Ferrera heeft te veel vrijheid gekregen in zijn visie"

  Vorig jaar klopte KV Mechelen hardnekkig op de deur van POI. 12 maanden later zijn de fans van de club van de hemel naar de hel gekatapulteerd en vrezen ze voor de degradatie naar 1B.

  "Het is een heel groot verschil met vorig jaar", zegt ex-KV-speler Piet den Boer. "Daaraan zie je dat het in het voetbal heel snel kan veranderen en ook dat verkeerde beslissingen een heel grote impact kunnen hebben op een ploeg."

  "De fout is gemaakt in het begin van het seizoen. De trainer (Yannick Ferrera, red) heeft geprobeerd om het typische Mechelse voetbal - het knokvoetbal - te veranderen in mooi voetbal. Daar is het allemaal mee begonnen, denk ik."

  "De trainer heeft te veel vrijheid gekregen in zijn visie en er zijn onder zijn bewind te veel spelers vertrokken. Er is te weinig respect getoond voor bepaalde spelers en dat heeft doorgewerkt in de kleedkamer."

  "KV heeft dat in januari proberen te redden met transfers en onderweg ook nog eens twee trainerswissels. Als je alles bij elkaar optelt, heeft huidig trainer Dennis van Wijk samen met zijn spelers een heel moeilijke taak."

  "Voorin is KV totaal onmondig geweest"

  "Of er genoeg kwaliteit is? Ik denk van wel, ja. De keeper (Colin Coosemans, red) is goed, het middenveld is ook goed. Je had ook de jonge aanvaller Bandé die de boel - ondanks zijn leeftijd - nog een tijdje enigszins gered heeft. Maar voor de rest is KV voorin totaal onmondig geweest. Er was geen scorend vermogen."

  "Als je daarbij de onduidelijkheid over de manier van spelen optelt én de twijfel als je een tegengoal slikt, dan begint dat allemaal te vreten aan spelers."

  Drie weken geleden leefde KV nog in euforie na de 1-0-overwinning tegen Eupen. Maar een gemiste strafschop tegen Charleroi later is het alleen maar kommer en kwel Achter De Kazerne.

  Den Boer: "Het is een vreemd jaar geweest. Ik was een beetje bang voor een rommelig seizoen en helaas krijg je dan achteraf gelijk. De fans moet je wel een compliment geven. Het is elke week feest op KV, met dat publiek."

  "De club hoort puur theoretisch bekeken, ook met de nieuwe investeerders en dat mooie stadion, als stabiele middenmoter thuis in eerste klasse, met af en toe een uitschieter erbij. De stad Mechelen verdient dat ook. Veel meer dan Eupen, waar 500 of 1.000 mensen in het stadion zitten. Maar goed, nu word je afgerekend op diverse kleine fouten die gemaakt zijn."

  "De kans om erin te blijven? Ik hoop 50,00001%"

  Op 11 mei 2018 zal het exact 30 jaar geleden zijn dat KV Mechelen Europacup II in de wacht sleepte, dankzij een doelpunt van Piet den Boer in de finale tegen Ajax. Als KV degradeert, dreigt dat een jubileum in mineur te worden.

  Den Boer: "Ik weet dat er op 11 mei sowieso iets georganiseerd wordt. Het zou wel heel jammer zijn dat we degraderen, al staat die Europabeker er los van. Tja, ik zeg het nogmaals: het is jammer dat zo'n mooie club de eerste 4 maanden van het seizoen de verkeerde weg opgegaan is. Het zijn de 4 maanden van meneer Yannick Ferrera, die men veel te veel vrijheid gegeven heeft."

  Zaterdag speelt KVM op Standard. Hoe moeten de Mechelaars het daar aanpakken? "In de eerste helft moeten ze de 0 proberen te houden en zelf proberen te scoren. Uiteraard ook de score van Eupen in de gaten houden en als die scoren moet je iets meer risico nemen en hopen dat je dan ook nog eens scoort. Dan ga je met een goed gevoel naar de slotmatch tegen Waasland-Beveren. Maar in alle situaties ben je afhankelijk van Eupen. Dat maakt het extra moeilijk. De kans om erin te blijven? Ik hoop 50,00001%."

  Piet den Boer morgen in Sporza op Radio 1

  De radiocollega's van Sporza hebben het interview met Piet den Boer in een mooie reportage gegoten. U kunt daar zaterdagavond naar luisteren in Sporza op Radio 1, vanaf 18u. U kunt de degradatiestrijd uiteraard ook bij onze radiocollega's op de voet volgen (net als op www.sporza.be).