• home
 • video
 • pas verschenen

  Triatleet Van Riel: "Me zo snel mogelijk plaatsen voor Tokio 2020"

  Marten Van Riel wil een vervolg breien aan zijn prestaties van in het najaar.

  Voor de triatleten staat een belangrijk seizoen voor de deur. Vanaf mei kunnen ze zich plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020. "Als ik het ticket snel bemachtig, kan ik vol voor een resultaat gaan in Tokio", vertelt Marten Van Riel, de nummer 6 van Rio.

  Van Riel: "World Series, Antwerpen en Wuustwezel"

  Samen met 5 andere Belgen snijdt Marten Van Riel morgen het triatlonseizoen aan. In Abu Dhabi gaan de World Series Triathlon (WST) van start, zeg maar de Champions League van het triatlon.

  "Ik zou in de World Series graag een aantal keer in de top 10 eindigen. Op de Spelen is het me gelukt, nu wil ik zulke prestaties graag een heel seizoen neerzetten", vertelt Marten Van Riel aan Sporza.

  "Naast de World Series steken voor mij de twee wedstrijden in België erbovenuit: de Wereldbekerwedstrijd in Antwerpen en de Europabekerwedstrijd in mijn gemeente Wuustwezel."

  Vanaf mei tellen de resultaten mee voor een olympisch ticket. Twee jaar geleden verraste Van Riel met een 6e plaats in Rio.

  "Toen heb ik me zwaar moeten inspannen om me te kwalificeren", weet Van Riel nog. "Als ik me deze keer sneller kan plaatsen, kan ik me ook optimaal voorbereiden op de Olympische Spelen. Dan kan ik vol voor een resultaat gaan. Met top 10-plaatsen dit seizoen moet me dat lukken."

  Geens: "Meestrijden met de toppers"

  Naast Marten Van Riel staat ook Jelle Geens aan de start in Abu Dhabi. "Die wedstrijd komt erg vroeg", vertelt de 24-jarige triatleet.

  "Daarna hebben we anderhalve maand om voort te trainen. Die tijd wil ik aangrijpen om de laatste procentjes te winnen. Dan ben ik top, want ik wil in de World Series echt met de toppers strijden."

  "Naast die topwedstrijden mik ik dit seizoen ook op het EK in Glasgow en de Wereldbekerwedstrijd in eigen land. In Antwerpen zal ik op veel supporters kunnen rekenen."

  "Olympische medaille met Team Belgium"

  Marten Van Riel en Jelle Geens trainen onder de vleugels van topcoach Joel Filliol. In de sprintwedstrijd in Abu Dhabi (750 m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen) zullen ze het o.a. moeten opnemen tegen wereldtoppers als de Spanjaard Mola, de Zuid-Afrikaan Murray en de Britse broers Brownlee. 

  Later dit seizoen komen Van Riel en Geens ook in actie in de estaffetewedstrijd. Die maakt over twee jaar haar intrede op de Spelen.

  "De teamwedstrijd is misschien nog spectaculairder dan de individuele wedstrijden. Het is een erg explosieve wedstrijd met voortdurend wisselende posities", legt Van Riel uit.

  "We willen absoluut ook als team naar Tokio", vult Geens aan. "Met Marten, Claire Michel (foto) en Valerie Barthelemy staan we met een sterk kwartet aan de start."

  "Momenteel ligt de top 8 binnen onze mogelijkheden. En over twee jaar kan dat misschien zelfs een medaille worden", hoopt Geens. "We zijn nog jong en hebben allemaal nog progressiemarge. In Tokio is er echt iets mogelijk in die aflossing."