• home
 • video
 • pas verschenen

  Pochettino na VAR-heisa: "Heb meelij met onze refs en onze fans"

  Mauricio Pochettino: "Helpt de VAR onze refs wel?"

  De videoref blijft her en der voor controverse zorgen. Zo ook gisteren in de FA Cup tussen Tottenham en Rochdale. "Het was moeilijk om onze focus op de match te houden", zei Tottenham-coach Mauricio Pochettino. Bij de rust was het 1-1, nadien kwam Tottenham toch los tegen de derdeklasser: 6-1.

  De FA Cup test - net als onze competitie, de Eredivisie, de Serie A en de Bundesliga - dit seizoen de VAR (Video Assistant Referee) uit voor de FIFA. Maar het systeem en het gebruik is nog niet zo vertrouwd bij refs én fans.

  Gisteren keurde de VAR een vroege goal van Tottenham af, maar gaf wat later ook een penalty aan de thuisploeg. Telkens duurde het zijn tijd om de beslissing te nemen. Son zette de elfmeter om, maar had zijn aanloop onderbroken, waardoor de penaltygoal niet telde. De emoties op het veld liepen hoog op.

  "Het nieuwe systeem maakte het zo ingewikkeld. Het was moeilijk om de focus op de wedstrijd te houden", reageerde Pochettino na de match.

  Pochettino denkt dat VAR "emotie in voetbal kan doden"

  Zo kwam Tottenham bij de rust  van de replay in de 5e ronde niet verder dan de 1-1. "Ik vertelde de spelers om hun focus terug te vinden. De omstandigheden waren moeilijk."

  De Argentijnse coach nam het op voor ref Paul Tierny: "Ik denk dat we de beste scheidsrechters in Europa of de wereld hebben, maar ik weet niet of dit systeem hen zal helpen of net meer verwarring zal veroorzaken."

  Pochettino toont zich niet echt gewonnen voor de VAR. "Voetbal is een spel van emoties. Als we die emotie gaan doden, denk ik dat we het spel gaan veranderen."

  De VAR kent in alle testcompetities kinderziektes. Fans en analisten vinden vooral dat het te lang duurt voor een beslissing valt en dat supporters in het ongewisse worden gelaten over waarom een beslissing genomen wordt.

  Pochettino leeft met de refs en fans mee: "Het is moeilijk voor de scheidsrechter. Ik heb meelij met de scheids en nog meer met de supporters omdat het zo moeilijk is om de situatie te begrijpen."