• home
 • video
 • pas verschenen

  "De club van Carrasco is een te duchten concurrent in China"

  Yannick Carrasco moet Dalian Yifang naar de top helpen.

  De transfermarkt in China is afgesloten, de competitie kan beginnen. Jürgen Van der Velde, ex-doelman bij RWDM en nu voetbalconsulent in China, schetst een beeld van de Super League. "De Chinese competitie heeft zeker aantrekkingskracht."

  Bondscoach Roberto Martinez zal de eerste speeldag in de Super League nauwlettend volgen, want met Axel Witsel en Yannick Carrasco komen er nu twee Rode Duivels in actie in China. Maar wat is het niveau van de Chinese competitie eigenlijk waard?

  "Voor de komst van Witsel, Hulk, Oscar en andere sterren had de Chinese competitie al een beduidend niveau", zegt Van der Velde. "Nu zijn het de nieuwe clubs, zoals Dalian Yifang van Carrasco, die veel aandacht naar zich toe hebben getrokken met investeringen en klinkende transfers."

  "Guanghzou Evergrande, dat de competitie de laatste jaren heeft gedomineerd, heeft er nog maar eens een te duchten concurrent bij met Dalian Yifang."

  "De budgetten swingen uit de pan in China"

  Wat zoeken Carrasco en Witsel eigenlijk in China? "De buitenlanders worden aangetrokken om de competitie op te waarderen", vertelt Van der Velde. "Zo zijn de Chinezen al twee tot drie jaar bezig met de Super League uit te dragen."

  "En het werkt, want de Chinese competitie heeft aantrekkingskracht. Kijk maar naar de spelers die, ondanks hun jonge leeftijd, toch naar China willen komen. Dat heeft natuurlijk ook met de budgetten te maken. De budgetten swingen hier de pan uit."

  Met een beperking op het aantal buitenlanders en een luxetaks probeert men de uitgaves toch te beperken. "De luxetaks heeft wel degelijk een effect gehad. Bij een dure transfer moet er een enorme taks worden opgehoest, die naar de federatie gaat. Er wordt dan ook gewikt en gewogen om een bepaald profiel aan te trekken."

  "En nu worden de jonge Chinese spelers van de U21 en U23 voor heel veel geld doorverkocht. Een ervaren speler, zoals Mbokani bijvoorbeeld, zal minder waard zijn dan een onervaren Chinese speler."

  "China is stevig aan het lobbyen om het WK te organiseren"

  Er gaat dus veel geld rond in de Chinese competitie, maar vertaalt zich dat ook in toeschouwersaantallen? "De wedstrijden van de mindere goden lokken ongeveer 8.000 supporters. Maar Guangzhou Evergrande kan wel rekenen op 35-50.000 supporters. De verschillen zijn afhankelijk van de inzet van de wedstrijd."

  "In Peking is er een echte voetbalcultuur, met doorsnee 25.000 fans voor een thuiswedstrijd. Maar dat is niet overal zo. Er zijn andere gebieden die veel mogelijkheden hebben, maar een voetbalcultuur missen."

  Toch wil president Xi Jinping van voetbal de belangrijkste sport in China maken. "De president is gepassioneerd en steekt bijvoorbeeld veel subsidies in voetbalscholen. Ondertussen zijn er ook al veel Chinezen aan het lobbyen om het WK naar hier te halen."