• home
 • video
 • pas verschenen

  Twee Belgen op Paralympische Winterspelen: "Stress vs. rustig"

  0 / 0
  De Winterspelen zijn nog maar net achter de rug, maar van 9 maart tot 18 maart worden de Paralympische Winterspelen georganiseerd. België stuurt twee atleten: Eléonor Sana en Jasper Balcaen.

  Wie zijn de twee Belgen?

  De openingsceremonie staat op 9 maart op het programma. De Paralympische Winterspelen duren tot 18 maart. In totaal strijden er 670 atleten in 6 sporten om 80 gouden medailles. De Belgische delegatie bestaat uit twee atleten.

  Eléonor Sana (20) is geboren met een retinoblastoom die haar grotendeels blind maakte. Ze deed lange tijd aan gymnastiek, voor ze haar weg naar het alpineskiën voor personen met een visuele handicap vond.

  Haar zus Chloé is haar voorskiër/gids en skiet enkele meters voor haar uit. Ze draagt fluorescerende kledij en is via een communicatiesysteem in contact met haar zus. Het duo behoort tot de beste ter wereld.

  De zusjes Sana zijn vooral sterk in de snelheidsnummers en behaalden vorig jaar een zilveren (super-G) en bronzen medaille (afdaling) op de World Para Alpine Skiing Championships in het Italiaanse Tarvisio. Een allereerste vrouwelijke medaille voor België behalen op de Paralympische Winterspelen is de droom van Eléonor en Chloé.

  Jasper Balcaen (25), halfzijdig verlamd sinds zijn geboorte, komt uit in de categorie "standing" (staand skiën), waarin hij zich focust op de slalom en reuzenslalom. Voor Balcaen worden het zijn tweede Winterspelen. In 2014 in Sotsji eindigde hij als 23e op de reuzenslalom en als 29e in de slalom.

  Sana: "Ambitie? Een medaille"

  Eléonor Sana (links op de foto onder) zal de Belgische vlag dragen tijdens de openingsceremonie. "Ik ben een beetje gestresseerd en ben een beetje ongeduldig", lacht Sana bij Sporza.

  "Naar de Spelen gaan was niet echt een droom van bij het begin, maar stapsgewijs beseften we dat we een sterk duo zijn en werden de Spelen een droom."

  "Wat onze ambitie is? Een medaille! Dat zullen we proberen. We willen iets rapen in PyeongChang. Maar ik zal niet ontgoocheld zijn als we niets rapen. Het is vooral belangrijk om alles te geven en om je te amuseren."

  Balcaen: "Top 10 is mijn droom"

  "Ik ben momenteel heel rustig", legt Jasper Balcaen uit. "Ik heb lessen getrokken uit Sotsji, dat een ontgoocheling was. Ik haalde niet mijn niveau zoals dat moest zijn."

  "Wat mijn ambities zijn in Zuid-Korea? De top 10 is mijn absolute droom. We vormen een hele grote categorie, als kleine Belg zo dicht bij de top 20 van de wereld staan is al speciaal. Maar een top 10-plaats zou een mooie afsluiter van mijn olympische carrière zijn."

  "Ik ben 25 en dat is nog jong, maar ik ben al een ancien in het circuit. Mijn lichaam takelt verder af. Als we de budgetten rondkrijgen, dan wil ik nog proberen door te doen. Anders neem ik er genoegen mee dat dit mijn laatste Spelen worden."

  "Of ik nog van iets droom? Ik heb mijn droom vorige week beleefd: ik heb twee internationale wedstrijden gewonnen. Alle emoties zijn eruit. Ik zie deze Spelen als een herkansing. Ik wil mijn volle verantwoordelijkheid nemen en het beste van mezelf geven."