• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts in Facebook Live: "Van Aert kan al een voorjaarskoers winnen"

  Maarten Vangramberen legde Michel Wuyts jullie vragen voor.

  Na het openingsweekend vuurden jullie in een Facebook Live massaal vragen af op Michel Wuyts. Waarom stelde Quick-Step teleur? En wat met Lotto-Soudal, Sep Vanmarcke en Wout van Aert? We bundelden hieronder een eerste reeks vragen en antwoorden.

  1. Waarom faalde Quick-Step dit weekend? (vraag van Andy Pluym)

  Wuyts: "In de Omloop was Stybar heel bedrijvig en in Kuurne-Brussel-Kuurne nam Lampaert die rol over. Maar de andere Quick-Step-renners waren het spoor bijster geraakt. Ik zag geen uniformiteit."

  "Het is moeilijk als je voor 5 à 6 kopmannen kiest en maar één echte helper, namelijk Keisse, die dan ook nog misschien de lijnen moet uitzetten als ploegkapitein. Dan heb je geen orde in een zevental."

  "Quick-Step mist een morele kopman. Een kopman die zelfs niks hoeft te zeggen om gezag uit te stralen. Dat effect mag je van Tom Boonen niet onderschatten. Dat heeft hij wel degelijk een goede 10 jaar gedaan. Weinig renners kunnen dat."

  2. Wat vond je van Philippe Gilbert? (vraag van Xaino Maximus)

  Wuyts: "Gilbert is moeilijk te beoordelen. Hij eindigt 5e in de Omloop, omdat er in de chaos toch nog een mogelijkheid ontstaat. En dat wijst dan toch op motivatie bij Gilbert. Vorig jaar zat hij er duidelijk naast in de Omloop. Toen wist Gilbert nog niet waar de wind precies vandaan kwam, nu wel."

  "Van Gilbert mag je nu nog niet verwachten dat hij al pertinent in de vuurlijn meestrijdt. Hij heeft daarvoor competitie nodig. Gilbert zal pas in zijn beste conditie zijn, als we 3 weken verder zijn. Maar ik vraag me wel af of Milaan-Sanremo nog niet te vroeg zal komen."

  3. Wat met Gaviria? Viviani kopman voor Sanremo? (Paul van der Vliet)

  Wuyts: "Wat we dit openingsweekend van Gaviria hebben gezien, is niet evalueerbaar. Dat is ondermaats. En daar zijn redenen voor. In de Omloop is hij ten val gekomen en in Kuurne had hij op een ongepast moment een lekke band. Die lekke band lijkt me veeleer een uitvlucht. Waarschijnlijk had hij zijn val en de koude nog niet verteerd."

  "Maar we mogen niet vergeten dat Gaviria al 5e is geworden in Milaan-Sanremo. Ik zou Gaviria niet afschrijven voor wat er nog komt. Hij is een potentiële winnaar van Milaan-Sanremo en Gent-Wevelgem. Maar momenteel zou ik Viviani uitspelen voor Milaan-Sanremo."

  4. Waar loopt het telkens mis bij Lotto-Soudal? (vraag van Dimitry Tieleman)

  Wuyts: "Ik vond dat Lotto-Soudal in Kuurne verstandig gereden heeft. Ze gingen met 6 man op kop rijden van het peloton om de boel uit te dunnen. En dat was hun enige manier om van die sprinters af te geraken en om Debusschere in een kansrijke positie af te zetten. Het is niet gelukt, maar Lotto heeft het zeker niet slecht gespeeld."

  "Je mag niet vergeten dat de meeste Lotto-renners nog altijd tot de jeugd behoren. Benoot is nog altijd maar 23 en hij heeft al meegestreden voor het podiumtrapje in de Ronde van Vlaanderen."

  "Als Benoot niet tegen iemand aanbotst op de Vesten, dan hij is mee met de besten. Maar het zou goed zijn als Benoot daar nog iemand in steun heeft binnen zijn ploeg."

  "Er moet wel nog wat opkrikwerk gebeuren bij Lotto-Soudal. Of dat iedere keer met succes zal zijn? Dat kun je pas evalueren na Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico."

  5. Wordt dit het jaar van Sep? (Glenn Van Hille)

  Wuyts: "Vanmarcke heeft de verwachtingen wat weten te temperen. Hij zei dat hij niet echt gefocust had op het openingsweekend. Als dat het geval is, dan staan ons nog leuke dagen te wachten met Vanmarcke."

  "Op de Muur had ik de indruk dat hij vloog. Hij denderde van de rest weg. Maar niet verder weg dan dat. Vanmarcke zal een reisgezel nodig hebben in de Ronde van Vlaanderen, als hij die Ronde wil winnen. Maar het zal een reisgezel moeten zijn die hij kan kloppen in de sprint."

  6. Is Van Avermaet in even grote vorm als vorig jaar? (vraag van Jens)

  Wuyts: "Nu niet en dat beseft hij zelf ook wel. Vorig jaar kwam Van Avermaet uit blessure en stond hij er wel, hoewel hij sterren zag in het wiel van Sagan op de Lange Munte."

  "Nu vond ik hem minder overtuigend. Hij had er zelf ook meer van verwacht. Een grote kopman als Van Avermaet verwacht ook wel meer bijstand van zijn ploegmaten, maar ze waren er niet. Roelandts zou tijdens de Omloop gevallen zijn in de aanloop naar een hindernis. Daarom reed hij voortdurend achteraan."

  7. Hoe kan het dat Van Aert meekan met de grote mannen? (vraag van Axel)

  Wuyts: "Omdat Van Aert tijdens het veldritseizoen bezig is geweest met de voorbereiding op het wegseizoen. Hij heeft veel meer op duurvermogen getraind en hij is erin geslaagd om die soepele tred te houden."

  "Ik heb echt verbaasd zitten te kijken. Ik had nooit gedacht dat Van Aert over de Berendries zou geraken. En dan zie ik hem in 6e stelling de Muur opdartelen. Dat was indrukwekkend."

  "Ik denk dat Van Aert op dat moment dacht: “Ik heb mijn eigen verwachtingen al overtroffen. Meer hoeft nu niet.” Maar ik ben ervan overtuigd dat er meer inzat voor Van Aert."

  8. Kan Van Aert dit seizoen al een koers winnen? (vraag van Axel)

  Wuyts: "Voor de Omloop zou ik gezegd hebben: “Neen, in geen geval. Een keertje in de top 10, misschien eens dicht bij de top 5 in Dwars door Vlaanderen.” Maar nu denk ik wel dat het mogelijk is dat Van Aert al een koers wint in het voorjaar."

  "Het zou natuurlijk wel leuker zijn als hij een ploegmaat heeft die langer meegaat. Maar dat geldt ook voor de andere toppers. Die zaten in de Omloop ook moederziel alleen tegen 3 mannen van Astana."

  Herbekijk de Facebook Live