• home
 • video
 • pas verschenen

  Stevige hervorming Daviscup komt eraan: 1 finaleweek met 18 landen in november

  Het Belgische Daviscupteam zit in de Wereldgroep.

  De ITF heeft een ingrijpend hervormingsvoorstel voor de Daviscup voor ogen: vanaf 2019 zou er op het einde van het seizoen een Wereldbeker tennis komen. Een investeringsgroep rond Barcelona-verdediger Gerard Piqué legt daarvoor 3 miljard dollar op tafel voor 25 jaar. De jaarlijkse vergadering van de ITF in augustus moet wel nog zijn fiat geven.

  Een toernooi met 18 landen over 7 dagen op 1 locatie. Dat is het opzet van het project dat de groep Kosmos (van oprichter Piqué) samen met de ITF vanaf 2019 elk jaar in november wil organiseren.

  Dat zou een radicale breuk zijn met het traditionele format van de Daviscup, dat al sinds de oprichting in 1900 verschillende ontmoetingen omvat over 3 dagen met 4 enkelspelen en 1 dubbelspel.

  Door de drukke tenniskalender en de afzeggingen van de toppers denkt de ITF al jaren na over een hervorming van de landencompetitie. Zo was het lang een discussiepunt om naar 3 gewonnen sets te spelen en niet meer naar 5 gewonnen sets. Vorig jaar nog werd dat voorstel gekelderd.

  Tweederdemeerderheid nodig in zomer

  Maar nu lijkt het eindelijk zo ver: "Het is ons doel om een groot evenement op het einde van het seizoen te creëren waar de spelers hun land zouden vertegenwoordigen in een "Wereldbeker" tennis. Dit project is een gamechanger voor de ITF en het tennis", legde ITF-voorzitter David Haggerty uit.

  Achter de groep Kosmos en Piqué zit het geld van Hiroshi Mikitani, de CEO van Rakuten, de Japanse onlinefirma die Barcelona sponsort.

  Het comité van directeurs van de ITF kreeg vandaag de plannen te horen en is alvast gewonnen voor het idee. Op de jaarlijkse vergadering in augustus is een tweederdemeerderheid nodig om de verandering door te voeren.

  2 enkelspelen en 1 dubbelspel naar 2 gewonnen sets

  Het idee is om de Wereldbeker te organiseren in de week waarin normaal de Daviscup-finale wordt gespeeld. De 16 landen van de Wereldgroep zijn automatisch geplaatst, 2 landen worden apart geselecteerd.

  Na een round robin volgen er kwartfinales, halve finales en de finale. Elke ontmoeting bestaat uit 2 enkelspelen en 1 dubbelspel naar 2 winnende sets.

  Tijdens de finaleweek zal er ook een play-off zijn met de 8 landen die zich kwalificeren uit de eerste groepen van de zones. De 8 play-offwinnaars krijgen een plaatsje in de Wereldbeker het jaar later.

  In de organisatie van de zones onder de Wereldgroep verandert er niets. In de zonegroepen I en II blijven er heen- en terugwedstrijden op het menu staan tijdens de 3 voorziene weken in de kalender. In de groepen III en IV blijven de roundrobinontmoetingen bestaan.

  Tweets over de hervormingsplannen: