• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Mag ik gaan joggen bij dit vriesweer?

  Ook het BK veldlopen vond plaats in heel koude omstandigheden.

  Is het gevaarlijk om te gaan joggen in de vrieskou? Met die vraag trok luisteraar Maguette Kebe naar het Radio 1-programma Nieuwe Feiten. Professor Peter Hespel geeft het antwoord.

  "Kleed je niet té warm"

  "Het is zeker niet ongezond", steekt Peter Hespel van wal. "En je moet al zeker niet bang zijn dat je lichaamstemperatuur zal dalen."

  Volgens de inspanningsfysioloog van de KU Leuven moet je er vooral op letten dat je je niet té warm aankleedt. 

  "Als je een inspanning levert, gaan je spieren heel veel warmte produceren. Met een snelheid van 10 kilometer per uur creëer je een vuurtje van 700 watt. Dat is vergelijkbaar met een flinke microgolfoven."

  "Bij te warme kleding zal de afkoeling van je lichaam niet meer naar behoren functioneren. Als de warmte niet weg kan, stapelt ze zich op in je lichaam. Je lichaam zal dan verstikken."

  "De kans dat er iets schadelijks gebeurt, is klein"

  "Het is dus belangrijk om goed isolerende kledij te dragen. Maar die kledij moet ook ademen zodat je zweet kan verdampen, anders zal je temperatuur te hoog oplopen en ga je je inspanning moeten stopzetten."

  "De kans dat er iets schadelijks gebeurt, is klein. Het enige wat er mis kan gaan, is dat je vroeger dan gepland je inspanning stop moet zetten omdat je temperatuur te snel stijgt."

  "En hoe zit het met de longen?", wil Lieven Vandenhaute graag weten. "Kan het inademen van bevroren lucht geen kwaad?"

  "In principe niet. De gevoeligheid van de longen voor koude en dus droge lucht kan ervoor zorgen dat je ademhaling moeilijk loopt. Sommige mensen beginnen zelfs te piepen. Dat heet inspanningsastma, iets wat vaker voorkomt in een koude en droge omgeving."

  "Dit maakt het loopcomfort minder aangenaam. Maar zeggen dat dit gevaarlijk is? Neen, als je geen astma-patiënt bent niet."