• home
 • video
 • pas verschenen

  Ceferin: "Ook volgend seizoen geen videoref in Champions League"

  Een videoref in de Champions League is nog niet voor meteen.

  Ook volgend seizoen zal de videoref zijn intrede nog niet maken in de Champions League. Dat heeft UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin gezegd. "Ik zie hier en daar nog te veel verwarring." De Europese voetbalbaas waarschuwde ook nog voor e-sport, videospelletjes en Netflix.

  De videoscheidsrechter wordt al in verschillende Europese competities gebruikt, maar in de Champions League zal het systeem nog niet meteen gebruikt worden. "Ik ben er helemaal niet tegen gekant", verklaarde Ceferin op een UEFA-congres in Bratislava. "Maar we moeten beter uitleggen wanneer we het gebruiken."

  "Het kan een goed project zijn, nuttig voor het voetbal. Maar we moeten ons niet haasten om zulke beslissingen te nemen. Niemand weet al exact hoe dit werkt. Ik zie hier en daar veel verwarring."

  Op het WK in Rusland wordt het systeem hoogstwaarschijnlijk wel gebruikt. De International Football Association Board (IFAB) analyseerde het gebruik van de videoref in competities in meer dan twintig landen, waaronder België. Zaterdag zet de IFAB in Zürich normaal gezien het licht op groen voor het WK.

  "eSport, videospelletjes en Netflix zijn onze concurrenten"

  De Europese voetbalbalbaas had ook nog een andere boodschap: "Het zou naïef zijn te denken dat e-sport, videospelletjes en Netflix geen concurrenten van ons zijn."

  "Wij worden geconfronteerd met de concurrentie van andere sporten en andere activiteiten die tot de verbeelding spreken van de komende generatie. De wereld waarin onze jeugd leeft is zowel virtueel als globaal. We kunnen ons niet permitteren die trein te laten passeren."

  De e-sport, een verzamelnaam voor videospelcompetities tussen profspelers, kent meer en meer succes in de wereld. Het aantal liefhebbers wordt geschat op 280 miljoen, vooral bij de "millennials" (15-35-jarigen), ondanks een aftastend economisch model.

  Heel wat voetbalactoren richten zich al naar de e-sport en recruteren profspelers voor virtuele competities. Zo hebben Anderlecht en Standard in België al een e-profspeler in dienst.