• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings: "Glaasje champagne en bellen met vriendin"

  Bart Swings: "Over 4 jaar weer voor medailles gaan"

  0 / 0
  Na een korte nacht stond olympisch vicekampioen Bart Swings alweer de pers te woord: "Ik begin het stilaan te beseffen." Hard heeft de op 1 na beste schaatser op de massastart evenwel niet gevierd. "Mijn wedstrijd was dan ook pas laat afgelopen." Swings wil nu genieten, maar kijkt ook verder: "Ik wil over 4 jaar weer voor medailles gaan."

  Swings' medaille is historisch: het was 20 jaar geleden dat België nog eens kon oogsten op de Winterspelen. "Ik begin het stilaan te beseffen. Het blijft een heel speciaal gevoel om mijn Spelen zo te kunnen afsluiten", vertelde hij in De ochtend op Radio 1.

  "Ik ben heel blij dat ik de opvolger ben van Bart Veldkamp. Hij heeft mij getraind en we hebben een heel goeie band. Ik ben heel trots."

  Hoe heeft hij zijn triomf gevierd? "Echt gevierd hebben we niet gedaan. We hebben wel een glaasje champagne gedronken."

  "Mijn wedstrijd was maar om 22u en na de dopingcontrole en de pers was ik maar om 2 à 3 uur weer op mijn kamer. Toen heb ik nog een paar uurtjes met mijn vriendin gebeld. Het is laat geworden, maar niet echt door te feesten."

  "Op voorhand getekend voor zilver"

  Meteen na de streep was er een gebaar van ontgoocheling. "Maar die is helemaal weg. Je wil natuurlijk altijd winnen. Achteraf vond ik het ook wel speciaal dat ik me toen ontgoocheld voelde. Maar na een paar minuten had ik door dat ik wel zilver had gehaald op de Spelen. Daar had ik vooraf voor getekend."

  "Het was een moeilijk jaar"

  Het succes werd Swings niet in de schoot geworpen. Het jaar begon met een blessure, de prestaties in de herfst vielen tegen en eigenlijk begon het pas met Nieuwjaar te draaien.

  "Het was inderdaad een moeilijk jaar. Het was een uitdaging. Zeker in het begin van het jaar liep het niet zoals ik het wou. De trainingen gingen wel allemaal heel goed tot midden oktober. Toen ging ik ineens heel hard bergafwaarts."

  "Het was moeilijk om daar uit te raken. Ik ben wel altijd blijven geloven in de Olympische Spelen en dat ik hier op niveau kon zijn. Dat is gelukt. Vanaf het begin toen ik hier aankwam, heb ik me altijd goed gevoeld, had ik veel vertrouwen en was ik tevreden met mijn wedstrijden."

  "Massastart is skeeleren op het ijs"

  Swings scoorde op de massastart, dat zijn olympische première kende. Wat maakt dat die discipline hem ligt? "Ik kom uit het skeeleren en eigenlijk is de massastart een beetje skeeleren op het ijs. Je rijdt in een peloton, er zijn tussensprinten en op het eind moet je voor het podium sprinten. Zulke dingen liggen me. Ik heb mijn ervaring en tactische ingesteldheid van het skeeleren kunnen gebruiken."

  "Ik geloof dat ik ook op de afstanden medailles kan halen"

  Over 4 jaar zijn de Winterspelen in Peking, Swings is dan 31 jaar. Wat dan? "Ik ga sowieso nog 4 jaar door en weer met het doel om beter te doen en goud te halen. Ik wil nu wel even genieten van mijn prestatie, maar binnen een paar maanden gaat de focus weer volledig op het nieuwe seizoen."

  Kan hij ook op de afstanden voor de medailles gaan? Nu werd hij 6e op de 1.500 en 5.000 meter en 8e op de 10.000m? "Ik heb er altijd in geloofd dat ik daar ook medailles kan halen. Ook nu had ik daar vertrouwen in. Op de 1.500 meter word ik 6e op minder dan een halve seconde van het podium. Dan is het podium ook mogelijk. Op de 5 km moet het podium ook lukken. Ik ga me daar zeker op blijven toeleggen. Als ik een iets minder hectisch jaar als afgelopen jaar heb, kan ik daar zeker naar toegroeien."