• home
 • video
 • pas verschenen

  Langlauflegende Bjørgen zet kroon op het werk met laatste goud in PyeongChang

  Marit Bjørgen verlengde haar olympische titel in de 30 km massastart.

  Marit Bjørgen heeft in de laatste wedstrijd op deze Winterspelen haar titel op de massastart verlengd. Voor de 37-jarige Noorse legende is het haar 5e medaille in PyeongChang, haar 2e goud. In totaal zit de meest gelauwerde winterolympiër nu aan 15 stuks. Door haar goud eindigt Noorwegen bovenaan in de medailletabel in Zuid-Korea.

  Bjørgen stak op deze Spelen haar landgenoot Ole Einar Bjørndalen voorbij als meest gelauwerde olympiër. Die verzamelde 13 medailles, maar had met 8 gouden plakken 1 titel meer. Dat zette Bjørgen vandaag nog even recht.

  Al vroeg in de 30 km klassieke stijl nam ze de leiding en ging ze er onherroepelijk alleen vandoor. Haar voorsprong werd almaar groter tot 2 minuten. Daardoor had ze in de laatste rechte lijn alle tijd om een vlag aan te nemen en breed lachend te finishen.

  Achter haar was de strijd om het podium fel: Krista Parmakoski bezorgde Finland het eerste zilver hier. De Zweedse Stina Nilsson klopte de Noorse Ingvild Østberg in de strijd om de 3e plaats, ze wist niet dat daar brons aan vasthing.

  Nilsson dacht dat er nog iemand voorlag. En dat kon ook wel, want de Oostenrijkse Teresa Stadlober was de schlemiel. Vanuit 2e positie koos ze na 20 km voor een verkeerd parcours. Die misser à la Kramer kostte haar eremetaal, ze werd uiteindelijk ontredderd 9e. 

  15 olympische medailles: 8x goud, 4x zilver, 3x brons

  De Noorse legende is de enige sporter in PyeongChang met 5 medailles. Ze won een plak in elk nummer waaraan ze deelnam: goud in de 30 km en de 4x5 km aflossing, zilver in de skiatlon en brons in de 10 km en de teamsprint.

  Ze opende haar olympische palmares in 2002 in Salt Lake City met zilver op de aflossing. In Turijn 2006 kwam daar nog zilver op de 10 km bij. Vanaf Vancouver begon ze te winnen. 3 keer goud in 2010, 3 keer in Sotsji en hier 2 titels. Zo haalt ze in totaal 8 keer goud, 4 keer zilver en 3 keer brons.

  Noorwegen veroverde in in Zuid-Korea 14 langlaufmedailles, eentje beter dan het record van 13 van de Sovjet-Unie in Seoel 1988.

  Aankomst van Bjørgen:

  uitslag 30 vrouwen
  1.Marit Bjørgen (Noo)1u22'17"6
  2.Krista Parmakoski (Fin)op 1'49"5
  3.Stina Nilsson (Zwe)1'58"9
  4. Ingvild Flugstad Østberg (Noo)2'00"4
  5.Charlotte Kalla (Zwe)2'57"2
  6.Kerttu Niskanen (Fin)3'01"6
  7.Jessica Diggins (VS)3'37"2
  8.Heidi Weng (Noo)4'07"9
  9.Teresa Stadlober (Oos)4'14"1
  10.Masako Ishida (Jap)4'20"8