• home
 • video
 • pas verschenen

  IOC-preses Bach sluit "Spelen van nieuwe horizonten"

  0 / 0
  IOC-preses Thomas Bach heeft vanmiddag de 23e Winterolympiade van PyeongChang gesloten. De Duitser stipte de nieuwigheden van deze editie aan en riep op tot blijvende verzoening. "De Spelen van PyeongChang waren die van nieuwe horizonten."

  In een bijna 2 uur durend slotspektakel kwam Bart Swings samen met de andere vlaggendragers als een van de eersten het stadion binnen. Ze vormden een cirkel in het midden van het veld, waar dan de atleten uit alle landen rondjes maakten. Zuid-Korea haalde nog een laatste keer alles uit zijn culturele kast met muziek en dans.

  De olympische vlag verhuisde van de burgemeester van PyeongChang naar die van Peking, waar over 4 jaar de volgende Winterspelen plaatsvinden.

  "IOC zal olympische dialoog voortzetten ook na doven van vlam"

  Waarna de slotspeech van Bach volgde. Er wordt altijd met spanning uitgekeken naar de kwalificatie van de voorbije olympische editie: "Het waren de Spelen van nieuwe horizonten."

  Bach verklaarde zich nader: "De voorbije 17 dagen hebben we Spelen meegemaakt die geworteld zijn in traditie en ons de weg wijzen naar de toekomst."

  "Een waar eerbetoon aan het verleden was het respect aan de olympische wapenstilstand, zoals 3.000 jaar geleden in het oude Olympia." Daarmee verwees hij naar de dooi in de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea. "Met jullie gezamenlijke optocht hebben jullie je vertrouwen in een vredevolle toekomst met ons allemaal gedeeld."

  "Jullie lieten zien hoe sport mensen samenbrengt in onze erg kwetsbare wereld, hoe sport bruggen bouwt. Het IOC zal deze olympische dialoog voortzetten ook na het doven van de vlam."

  "Deze Winterspelen stonden in het teken van "meer""

  Daarna had de hoogste sportbaas ter wereld het over het vernieuwende van deze editie: "Deze Olympische Winterspelen brachten ons nieuwe disciplines die de nieuwe generaties aanspreken."

  "De digitale technologie stelde meer mensen in meer landen in staat om wintersporten op meer manieren te bekijken. We brachten een recordaantal Nationale Olympische Comités samen op deze Winterspelen. Daarom kan ik heel eerlijk zeggen: de Olympische Winterspelen van PyeongChang 2018 zijn de Spelen van nieuwe horizonten."

  "We omarmen deze nieuwe horizonten en reiken iedereen de hand om samen te werken in ons geloof in de toekomst."

  Atleten uit 5 continenten bedanken Zuid-Korea

  Tot slot bedankte Bach alle atleten, de vrijwillers en de Zuid-Koreanen voor hun gastvrijheid en organisatie, hij deed dat deels in het Zuid-Koreaans.

  Als mooi symbool bracht Bach samen met 5 topatleten uit de 5 continenten én toekomstige gastlanden van de Olympische Spelen het typische Koreaanse dankgebaar in de vorm van een hart. Martin Fourcade (Europa en Parijs 2024), Nao Kodaira (Azië en Tokio 2020), Seun Adigun (Afrika), Yun Sung-bin (Zuid-Korea), Ryom Tae-ok (Noord-Korea), Lindsey Vonn (Noord- en Zuid-Amerika en Los Angeles 2028), Liy Jiayu (Peking 2022) en Pita Tafatofua (Oceanië) - natuurlijk weer in blote bast - gingen gewillig mee op de foto.