• home
 • video
 • pas verschenen

  Ambitieuze delegatieleider: "Niet weer 20 jaar wachten op volgende medaille''

  0 / 0
  Op de slotdag van de Winterspelen blikt Belgisch delegatieleider Gert Van Looy voldaan terug op de winterspelen. “Ik ben zeer tevreden met de zilveren medaille van Swings”. Al toont de vertegenwoordiger van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) ook enige blijk van realisme. “We mogen de mindere resultaten niet uit het oog verliezen.”

  Over het verloop van de Spelen

  “Ik denk dat we door de schitterende zilveren medaille van Bart mogen spreken over een zekere tevredenheid. De eerste medaille in 20 jaar, dat geeft een heel goed gevoel in de delegatie."

  "Anderzijds mogen we ook niet de andere resultaten uit het oog verliezen. Er waren er een aantal echt ontgoochelend, daar moet een goede evaluatie over gemaakt worden voor de toekomst."

  Over de Belgische atleten

  “We hadden gehoopt hier een medaille te behalen, met een tweetal uitgesproken kandidaten. Bart Swings heeft vooraf ook zelf zijn medaillewens in de mond genomen en slaagde er uiteindelijk ook in zijn doel te realiseren. Ook Seppe Smits heeft zijn doel om de finale te bereiken kunnen volbrengen. Dat was zeker niet eenvoudig aangezien zijn blessure aan de knie.’’

  “De prestaties van de bobsleemeisjes waren dan weer eerder teleurstellend. We hadden verwacht dat Elfje Willemsen toch een plaats in de top 8 kon realiseren. Maar als we kijken naar het wereldklassement eindigen de bobsleemeisjes wel volgens hun kunnen.” Ze werden 11e en 12e.

  De Belgen hadden een pak skiërs mee, maar hun prestaties situeerden zich in de achtergrond van het veld. "Het zijn enkel die atleten die tijdens het jaar van klein af aan dagelijks in de sneeuw kunnen trainen, die uiteindelijk ook op het hoogste niveau meekunnen."

  "Bij het snowboarden kunnen we wel met een structurele jongeren op een hoog niveau opleiden. Maar voor het skiën is het inderdaad moeilijk om met de wereldtoppers te kunnen concurreren, dat is waar.”

  Over het structureel beleid in België

  “Er moet een bepaalde structuur komen. Het is belangrijk dat er een beleid komt met mensen die dat kunnen ondersteunen en opbouwen. In het bobsleeën hebben we ondertussen ook een structurele werking opgestart, met een zesde plaats in Sotsji tot gevolg."

  "Die mogelijkheden hebben we evenwel niet altijd in andere federaties. We moeten keuzes maken in ons beleid. Waar is er een voldoende vijver van atleten en talenten om te kunnen zorgen dat die investeringen ook renderen? Laten we hopen op die manier niet weer 20 jaar te moeten wachten op de volgende medaille.’’

  Willems: "Spelen in lijn van Belgische verwachtingen"

  In De zevende dag blikt een van onze 2 mannen ter plaatse, Marc Willems, eveneens terug op de Belgische Winterspelen. Wat is zijn idee?

  "Ik vind dat we voorzichtig moeten zijn met het begrip "historisch", maar in het geval van Swings zou ik het toch durven te gebruiken. Het is 20 jaar geleden dat we nog eens een medaille haalden, toen met een geïmporteerde Nederlander, Bart Veldkamp. Zilver is zelfs van 1948 geleden. Het is ook nog maar de 6e medaille in de hele geschiedenis van de Winterspelen."

  Swings maakte de Winterspelen van de Belgen goed, hoe schat Willems de Spelen van de Belgen in? "Dat hangt af van de doelstellingen. En ik denk dat alles een beetje in de lijn van de verwachtingen ligt. Swings heeft een geweldig toernooi gereden. Seppe Smits haalde de finale in het slopestyle, dat was de doelstelling."

  "Dan zijn er een aantal die iets minder gepresteerd hebben, andere misschien een tikkeltje beter. Sommigen hebben de lat voor zichzelf hoog gelegd, ik denk aan de bobsleevrouwen en skeletoni Kim Meylemans. Die hebben die verwachtingen niet ingelost."

  "Het is dus een wisselend beeld. Maar wij moeten realistisch zijn: wij vissen wat de Winterspelen betreft zelfs niet in een vijver, maar in een klein plasje waar af en toe wat talenten uitkomen. We zullen nooit veel medailles of top 8-plaatsen pakken."