• home
 • video
 • pas verschenen

  "Doet ie het of doet ie het niet, scoren in een topper?"

  Lukaku scoorde dit seizoen nog niet tegen ploegen uit de top 6.

  De schijnwerpers staan vandaag opnieuw op Romelu Lukaku. Zijn club Manchester United ontvangt Chelsea in de Premier League. In een topper staat de spits voorlopig nog droog. Stef Wijnants geeft de (koude) gevoelstemperatuur over zijn statistieken weer.

  Scepticisme steekt weer de kop op

  "Doet ie het of doet ie het niet, scoren in een topper?" Dat is zowat dé baseline als het deze week over de aanvalsleider van Manchester United ging. De voorbije weken liet Romelu Lukaku de netten trillen tegen Derby County, Stoke City, Yeovil Town en Huddersfield, maar het mag wat meer zijn, toch? Bijvoorbeeld vandaag tegen Chelsea?

  Toen Lukaku in augustus als een wervelwind en scoremachine aan zijn avontuur bij Manchester United begon, vertrappelden de analisten elkaar om te zeggen dat ze altijd geloofd hadden dat Lukaku bij United een spits van wereldformaat zou worden.

  Efficiënter, technisch vaardiger, slimmer én een coach die in hem gelooft. Dat laatste is nog altijd het geval, dat eerste wordt door diezelfde kenners alweer in twijfel getrokken na zijn non-match in Sevilla.

  In de Champions League heeft Lukaku zijn debuut zeker niet gemist met 4 doelpunten in 6 poulematchen, maar de zwakke prestatie in Sevilla sterkt het sceptische Lukaku-kamp in hun overtuiging dat hij in "echt belangrijke" matchen tegen topploegen niet thuisgeeft.

  Will Grigg is wel "on fire"

  De cijfers geven die sceptici inderdaad grotendeels gelijk. Zijn 2 doelpunten vorig weekend tegen Huddersfield (toch weer 6 in 2018) brengen zijn seizoenstotaal voorlopig op 21, maar geen enkele van die goals scoorde hij tegen een ploeg uit de top 6.

  Zelfs "een armoezaaier" als Will Grigg (foto) slaagde in die missie, zo werd deze week schertsend gezegd. De cultheld van Noord-Ierland op het EK 2016 (vooral door het liedje "Will Grigg’s on Fire") maakte voor Wigan tegen Manchester City de winnende goal in de FA Cup.

  Lukaku werd zowaar met een derdeklasser vergeleken. Een aanfluiting voor de topschutter van de Rode Duivels die de 100 goals nadert in zijn Premier League-carrière.

  Deze totaal manke vergelijking zegt wel iets over het gevoel en vooral de perceptie dat over de Rode Duivel heerst. "Hij kan excelleren tegen de kleinere ploegen, maar harten win je pas definitief als je in de grote matchen op het scorebord staat."

  Andere status dan zijn concurrenten

  Lukaku speelde tot nu toe 41 wedstrijden tegen ploegen uit de huidige top 6 van de Premier League (Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Tottenham en Arsenal). Hij maakte daarin slechts 5 doelpunten.

  Dat kan dus zeker beter. Dat weet "Big Rom" ook wel, maar de doelstellingen liggen volgens hem elders. "Doelpunten zijn voor mij goed, maar het belangrijkste zijn de prijzen. Ik wil bekers winnen met Manchester United." Helemaal overtuigend klonk het niet en zijn eergevoel doet anders uitschijnen, maar Lukaku is wel een ploegspeler.

  Coach José Mourinho vindt Lukaku "untouchable" en ook teamgenoot Nemanja Matic ziet er geen graten in. "Hij is belangrijk voor ons. Het is belangrijk voor zijn zelfvertrouwen dat hij scoort en hij is een fantastische spits, heel sterk en nog erg jong. Hij zal voor ons tot op het einde van het seizoen belangrijk blijven."

  De aankoopsom van 85 miljoen euro helpt Lukaku natuurlijk ook niet in de commentaren. "Te duur voor wat hij presteert." De huidige doelpuntenmachines in de Premier League, Harry Kane, Sergio Agüero of Mo Salah hebben inderdaad een veel minder hoog prijskaartje rond hun nek hangen en scoren in kleine EN grote matchen.

  Bagger op social media

  Maar geld zegt niet alles. Ook Alexandre Lacazette (Arsenal) of Alvaro Morata (Chelsea) waren geen goedkope vogels en hun statistieken halen zeker niet die van Lukaku. Hun status is ofwel minder of krijgt een andere beoordeling.

  Tussen de vele bagger op social media door, wordt de spits van de Rode Duivels ook wel verdedigd. "Zou een andere spits wel scoren in ons huidig te defensief, emotieloos systeem?", meldt een clevere United-supporter.

  Sommigen komen zelfs met statistieken om hem te steunen. "Over Lukaku doet er een grote mythe de ronde met betrekking tot zijn doelpuntenproductie tegen de grote teams. Vorig seizoen scoorde Harry Kane slechts drie keer tegen de top zes, Lukaku vier keer. Kunnen we aub wachten tot het seizoen voorbij is…?"

  Het seizoen is nog lang maar een goal (of twee) tegen zijn ex-club zal de critici weer de mond snoeren. Voor een tijdje toch...

  Stef Wijnants