• home
 • video
 • pas verschenen

  ZILVER! Bart Swings schaatst naar zilver in massastart, 1e plak sinds 1998

  Zilver voor Bart Swings.

  Bart Swings heeft ons land een eerste olympische wintermedaille sinds 1998 geschonken. Onze landgenoot werd na een lucide wedstrijd tweede in de massastart. Alleen de Zuid-Koreaanse favoriet Lee was sneller in de spurt.

  Kijk naar Swings' zilveren finish:

  Swings blijft kalm en eindigt tweede

  In een afwachtende race zat het venijn in de staart. Niemand liet in zijn kaarten kijken, de favorieten mikten resoluut op de eindsprint.

  Sven Kramer - in dienst van Koen Verweij - zette op enkele ronden van het einde de boel in vuur en vlam. De Nederlander reed het pak aan flarden, maar Swings, Lee en Verweij haalden Kramer terug en bikkelden om de medailles.

  Tegen de explosiviteit van de Zuid-Koreaanse superfavoriet Seung-Hoon Lee was uiteindelijk niemand opgewassen, al maakte vooral Bart Swings hem nog het leven zuur.

  Onze landgenoot, die al zijn skeelerervaring kan uitspelen in deze nieuwe olympische discipline, kaapte na een tactisch nagenoeg perfecte race het zilver weg.

  Het was van Bart Veldkamp geleden dat België nog op het podium stond op de Winterspelen: de genaturaliseerde Nederlander pakte schaatsbrons op de 5.000 meter in Nagano 1998.

  Foto's van Swings:

  uitslag massastart mannen
  1.Seung-Hoon Lee (ZKo)60 punten
  2.Bart Swings40
  3.Koen Verweij (Ned)20
  4.Livio Wenger (Zwi)11
  5.Viktor Hald Thorup (Den)8
  6.Linus Heidegger (Oos)6
  7.Vitali Michajlau (WRu)1
  8.Chung Jaewon (ZKo)1